Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Bábovky jsou vděčným a chutným moučníkem, který vždy potěší a ani jeho příprava nebývá kdovíjak zdlouhavá. Mnoho z nich netrvá déle než 15 minut plus pečení. Třeba tahle!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 30 dkg cukru krupice
  • 2 dl oleje
  • 1 dl vody
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce kakaa
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Všechny uvedené suroviny vyjma prášku do pečiva a kakaa dejte do mísy a vymíchejte hladké těsto. Kdo chce, může zvlášť vyšlehat sníh z bílků a zamíchat jej až dodatečně, není to ale potřeba. Když je těsto hotové, přimíchejte ještě prášek do pečiva.

02.

Pokud chcete jen světlou bábovku, nalijte všechno těsto do vymazané a vysypané formy.

03.

Chcete-li bábovku mramorovanou, nalijte do připravené formy polovinu těsta, do zbytku přidejte kakao a tmavé těsto nalijte navrch. Pak jen vidličkou či stěrkou projeďte kolem dokola formy těstem, aby se trochu promísilo, a bábovku dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba na 40–50 minut.

Související témata:

Načítám