Hlavní obsah
3,2
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Škvarkové šneky chutí připomínají oblíbené pagáče, na rozdíl od nich je ale příprava poměrně rychlá a jednoduchá.  

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 250 g škvarků
K dokončení
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky hrubé soli
  • 2 lžičky kmínu
Článek

Postup

01.

Na těsto zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte chvíli vzejít kvásek, postačí 10–15 minut. Do mísy robota zatím prosejte mouku.

02.

K mouce přidejte vzešlý kvásek, vejce, zakysanou smetanu a sůl a vypracujte pevnější a pružné nelepivé těsto. Zformujte z něj kouli, poprašte moukou a nechte pod utěrkou v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem, potrvá to asi 45-60 minut.

03.

V mezičase umelte nebo rozmixujte škvarky. Pokud jsou příliš suché a drobivé, přidejte lžíci sádla.

Tip: Mletí škvarků (a hlavně čištění mlýnku) není příliš povznášející činnost. Umelte rovnou větší množství, než budete potřebovat. V záplavě vánočního cukroví přijde vhod škvarková pomazánka. Vydrží vám až do silvestra.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Na pomoučené desce rozválejte polovinu těsta do obdélníku vysokého asi 0,5 cm (možná trochu víc) a potřete ho polovinou mletých škvarků tak, aby na jedné delší straně zůstal asi trojcentimetrový pruh čistý. Osolte, opepřete a z delší strany zaviňte do rolády.

05.

Ostrým nožem nakrájejte jednotlivé šneky a přeneste je na plech. Takhle zpracujte i druhou polovinu těsta. Šneky nechte pod utěrkou ještě asi 20 minut dokynout a v mezičase předehřejte troubu na 200 °C.

06.

Před pečením šneky potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypejte kmínem a hrubou solí. Pečte v předehřáté troubě 15-18 minut, v polovině pečení můžete teplotu stáhnout na 180 °C. Nejlepší jsou úplně čerstvé.

Reklama

Načítám