Hlavní obsah

Naučte se zelňáky: pikantní škvarkové placky z trouby

Hodnocení:
(109)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Křupavé zelňáky jsou oblíbenou pochoutkou nejen v jižních Čechách. A není divu: kromě pikantního zelí obsahují i škvarky, díky kterým voní už z trouby. A nejlepší jsou ještě teplé!

Ingredience pro:
50 kusů
  • 300 g škvarků
  • 50 g sádla
  • 450 g bílého kyselého zelí
  • 500 g hladké mouky
  • sůl a pepř
Dle chuti
  • mletá sladká paprika
  • kmín
Článek

Postup

Krok 1: Kysané zelí sceďte, pokrájejte nadrobno (díky tomu se vám budou placičky mnohem lépe vykrajovat) a rukama propracujte s rozpuštěným sádlem, moukou a škvarky. Ty je dobré také trochu zahřát a pomlít na strojku nebo i rozmixovat. Podle chuti osolte a opepřete.

Krok 2: Přidat můžete i špetku kmínu nebo papriky, případně kořením placičky sypat. Kdyby bylo těsto moc drolivé, přidejte sádlo nebo nálev ze zelí. Kdyby naopak moc lepilo, přisypejte mouku.

Krok 3: Na pomoučené ploše těsto vyválejte na asi centimetr tlustý plát, vykrajujte cca 4cm kolečka a dávejte je na plech. Pečte je při 200 °C zhruba 15 minut dozlatova. Nejlepší jsou zelňáky ještě teplé. Další možnost je celý plát těsta pokrájet nožem na čtverečky nebo placičky jednoduše tvarovat rukama.

Jak vyrobit domácí škvarky i recepty na skvělé pomazánky najdete v článku Škvarková pomazánka 3x jinak. Klasická, rozmarýnová i s hořčicí!.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama