Hlavní obsah
3,5
(24)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jako večeře nebo pohoštění pro návštěvu se výborně hodí tyto slané koláčky z listového těsta. Osvědčená kombinace špenátu a sýru feta funguje nejen v tomto receptu.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Na bešamelovou omáčku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
Na koláčky
  • 100 g baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balení listového těsta
  • 100 g sýru feta
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Stroužek česnku nasekejte na plátky a společně s listy baby špenátu spařte vroucí vodou v cedníku. Nechte zchladnout a vymačkejte přebytečnou vodu.

02.

V hrnci na másle zarestujte hladkou mouku a postupně vzniklou jíšku za stálého míchání ruční metlou zalijte mlékem. Vznikne krémová omáčka, kterou dochuťte muškátovým oříškem a solí. Tuto zapékací bešamelovou omáčku nechte zcela zchladnout. 

03.

Mezitím vyválené listové těsto rozdělte nožem na osm dílů. Ty nařízněte asi půl centimetru od okraje tak, aby v rozích těsto zůstalo neporušené. 

Foto: Svatava Vašková

Než začnete na těsto dávat náplň, nařízněte hoFoto: Svatava Vašková

04.

Na střed každého dílu nandejte asi lžičku vychladlé bešamelové omáčky, na ní spařený špenát a kostičky fety. Listové těsto pomašlujte rozšlehaným vejcem. 

Foto: Svatava Vašková

Koláčky se hodí jako večeře i jako občerstvéní na partyFoto: Svatava Vašková

05.

Koláčky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 200 stupňů asi deset minut. Upečené je pak nechte zchladnout na drátěné mřížce. 

Reklama

Načítám