Článek
Postup
01.
Papriky omyjte a v celku asi 30 minut na 200 stupňů pečte, až jim ztmavne a zkrabatí se slupka. Ihned je přemístěte do uzavíratelné nádoby nebo plastového sáčku a nechte 20 minut zapařit.
02.
Poté papriky oloupejte a odstraňte z nich zrníčka. Dno vyčištěné skleničky vyložte plátky česneku, na něj navrstvěte proužky papriky a zalejte olejem zahřátým na 90 stupňů.
Tip
V lednici vám papriky vydrží až tři měsíce, v mrazáku pak rok. Ochucený olej pak použijte do salátu nebo na potření domácí pizzy. Příště zkuste do oleje přidat chilli nebo bylinky. Naložené papriky jsou výborné do kuskusu, sendvičů a těstovin nebo na středomořské jednohubky: opečené plátky pečiva potřete krémovým sýrem, poklaďte kousky paprik, pokapejte balzámovým octem a posypte čerstvě mletým pepřem.