Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pečené plněné brambory mají tu výhodu, že v nich můžete zužitkovat v podstatě cokoli - od sýru, přes rajčata, šunku i olivy. Jdete do toho?

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Lodičky
  • 2 ks brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g balkánského sýru
    7
  • 30 g černých oliv
  • 30 g sušených rajčat v oleji
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Salát
  • 1 hlávka hlávkového salátu
  • 2 ks rajčat
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 1 lžička dijonské hořčice
    10
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Odrhnuté a usušené brambory několikrát propíchejte vidličkou, potřete olejem a pečte na 220 stupňů zabalené v alobalu asi 80 minut, nebo dokud nejsou balíčky na stisk měkké.

02.

Po upečení je podélně rozřízněte, vydlabejte a dužninu smíchejte s nadrobeným sýrem, nakrájenými olivami a rajčaty i nasekanými bylinkami. Podle chuti osolte (se solí ale opatrně, balkánský sýr jí obsahuje dost), a opepřete a plňte zpátky do vydlabaných slupek.

03.

Salát i rajče nakrájejte, ze zbylých ingrediencí vyšlehejte zálivku a podávejte spolu s bramborami.

Související témata:

Načítám