Článek
Postup
01.
Paličkám chřestu uřízněte hlavičky a dejte je stranou, „nohy“ chřestu vložte do 1 l vody a uvařte doměkka (podle stáří chřestu to trvá asi 25 minut).
02.
Jáhly zlehka opečte asi na polovině másla, přidejte část nasekaného rozmarýnu, přilijte bílé víno a míchejte tak dlouho, až se všechna voda odpaří.
03.
Uvařené nohy chřestu sceďte, použít je můžete na chřestovou polévku. Vodu, ve které se vařily, použijte místo vývaru.
04.
Jáhly s máslem zalijte po částech chřestovým vývarem, vždy přidejte asi hrnek vývaru a jáhly nechte podusit, dokud se všechna tekutina nevypaří, pak přidejte další část vývaru. Celkem to trvá asi 40 minut.
05.
Mezitím nakrájejte kuřecí maso na kousky, osolte a opepřete je a orestujte je na olivovém oleji dozlatova.
06.
Hlavičky z chřestu uvařte zvlášť do poloměkka (doba opět záleží na stáří chřestu, ale trvá to v průměru kolem 8 minut), sceďte je a schovejte v teple.
07.
Když jsou jáhly měkké a všechna tekutina se vypaří, vmíchejte do nich parmezán, zbylé máslo nakrájené na kousky a kuřecí maso. Úplně nakonec do rizota přimíchejte chřest a podávejte.