Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Místo rýže můžete klidně použít jáhlyFoto: Greta Blumajerová

Už jste někdy vařili z jáhel? Že ne? Tak to je potřeba napravit, začít můžete třeba s naším jáhlovým „rizotem“ s chřestem, rozmarýnem a kuřecím masem.

20 min.
Příprava
1 hod., 48 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g jáhel
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 1 l vody
  • 80 g parmazánu
  • 70 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g kuřecích stehenních řízků
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 500 g chřestu
Článek

Postup

01.

Paličkám chřestu uřízněte hlavičky a dejte je stranou, „nohy“ chřestu vložte do 1 l vody a uvařte doměkka (podle stáří chřestu to trvá asi 25 minut).

02.

Jáhly zlehka opečte asi na polovině másla, přidejte část nasekaného rozmarýnu, přilijte bílé víno a míchejte tak dlouho, až se všechna voda odpaří.

03.

Uvařené nohy chřestu sceďte, použít je můžete na chřestovou polévku. Vodu, ve které se vařily, použijte místo vývaru.

04.

Jáhly s máslem zalijte po částech chřestovým vývarem, vždy přidejte asi hrnek vývaru a jáhly nechte podusit, dokud se všechna tekutina nevypaří, pak přidejte další část vývaru. Celkem to trvá asi 40 minut.

05.

Mezitím nakrájejte kuřecí maso na kousky, osolte a opepřete je a orestujte je na olivovém oleji dozlatova.

06.

Hlavičky z chřestu uvařte zvlášť do poloměkka (doba opět záleží na stáří chřestu, ale trvá to v průměru kolem 8 minut), sceďte je a schovejte v teple.

07.

Když jsou jáhly měkké a všechna tekutina se vypaří, vmíchejte do nich parmezán, zbylé máslo nakrájené na kousky a kuřecí maso. Úplně nakonec do rizota přimíchejte chřest a podávejte.

Související témata:

Načítám