Hlavní obsah

Maďarská specialita koložvárské zelí

Hodnocení:
(79)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

V každé národní kuchyni se najdou jídla a kombinace, které se zbytku světa zdají zvláštní. Koložvárské (někdy psáno jako kološvárské) zelí se řadí mezi ně: je s ním dost práce a vůbec, rýže s kysaným zelím? V Maďarsku ale patří k nejoblíbenějším pokrmům. Když se totiž v troubě propojí všechny ty vrstvy rýže, masa, smetany a zelí, vznikne opravdu chutné jídlo.

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 22 × 22
Na vrstvu zelí budete potřebovat
  • 800 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 list bobkového listu
Na masovou vrstvu budete potřebovat
  • 600 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
Navíc
  • 3/4 hrnku rýže
  • 1 maďarská klobása
  • 2 kelímky zakysané smetany 20%
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

Krok 1: Na vrstvu ze zelí nechte okapat dobré kysané zelí na sítku. V hrnci opečte na troše sádla jednu menší cibuli dosklovata. Hrnec stáhněte z ohně, přidejte mletou červenou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku. Podlijte malým množstvím vody a do hrnce vložte okapané zelí. Promíchejte, vraťte na oheň, opepřete a přidejte i bobkový list a pod pokličkou poduste 1520 minut, až zelí částečně změkne. 

Krok 2: Na masovou vrstvu opečte v hlubší pánvi na sádle i druhou menší cibuli. Když bude dosklovata, přidejte do pánve mleté maso. Osolte ho, opepřete, opékejte a vařečkou rozmělňujte na malé kousky, až se šťáva, kterou pustilo, vydusí na tuk. Poté přidejte mletou červenou papriku a v horkém tuku ji dobře rozmíchejte. Podlijte malým množstvím vody a pod pokličkou krátce poduste, také postačí 1520 minut.

Krok 3: Rýži uvařte ve větším množství osolené vody „na skus“, sceďte a nechte okapat. Klobásu oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček vymažte trochou sádla.

Tip: Do jídla můžete využít i zbylou vařenou rýži z předchozího dne.

Krok 4: Do pekáčku rozprostřete třetinu podušeného zelí. Na něj navršte polovinu vařené rýže, polovinu masa a na masovou vrstvu poklaďte polovinu koleček z klobásy. Na klobásu rozložte další třetinu zelí, to potřete polovinou zakysané smetany. Vrstvy ještě jednou zopakujte (zelí, rýže, maso, klobása), na vrchu bude poslední třetina zelí. Tu potřete druhou polovinou zakysané smetany a pekáček vložte do trouby.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě 3545 minut a poté nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s krajícem chleba nebo uměřenější porce s vařenými bramborami.

Pořád se vám zdá tahle kombinace poněkud zvláštní? Cizinci se na některá česká jídla dívají s podobnou nedůvěrou, přitom co je lepší než klasická dršťková, bramborák nebo utopenci

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek