Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Znáte to: „Ráda vařím s vínem. A občas ho i přidám do jídla.“ A co teprve, když navíc využijete čerstvou sezonní zeleninu? Vzniknou vám geniální rizota, která si prostě zamilujete! Vyzkoušíte to s řepou?

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g čerstvého sýra
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 hrnky hovězího vývaru
  • 1/2 hrsti čerstvého rozmarýnu
  • 150 ml červeného vína
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks červené řepy
  • 1 špetka chilli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
Článek

Postup

01.

Na oleji nechte změknout najemno nakrájenou cibuli s chilli kořením, po chvíli přidejte omytou a oloupanou, najemno nastrouhanou řepu a ještě chvíli opékejte.

02.

Přisypte nasekaný česnek a rozmarýn a nechte chvilku rozvonět.

03.

Vmíchejte rýži a rajský protlak, pořádně promíchejte, zalejte vínem a nechte ho odpařit.

04.

Postupně přidávejte vývar: správně by se měl dávat po naběračkách, nechat vždy odpařit a takto pokračovat, dokud nebude rýže měkká. To trvá asi 15 – 20 minut.

05.

Podle chuti osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Podávejte s čerstvým sýrem, k řepě skvěle ladí i kozí.

Související témata:

Načítám