Článek
Těstoviny vás během přípravy v kuchyni dlouho nezdrží, přitom je jisté, že si pochutnáte. Přesně to platí i pro špagety (či jiné oblíbené druhy těstovin) po uhlířsku, které jsou variací na slavné linguine carbonara. V seznamu surovin najdete pancettu, tedy zauzenou slaninu, ale pokud ji nemáte, lze ji nahradit anglickou slaninou. Ale rozhodně nevynechávejte ani ničím nenahrazujte parmazán, jeho chuť je specifická a recept ji potřebuje!
Postup
01.
Do velkého hrnce dejte nejméně tři litry vody se dvěma lžícemi soli. Až začne voda vřít, vložte těstoviny, a až za několik minut změknou, lehce je promíchejte. Těstoviny uvařte na skus, pak je slijte, ale asi hrnek vody z nich si schovejte.
02.
V misce rozšlehejte osolené žloutky, přidejte pepř a polovinu parmazánu, promíchejte a odložte stranou.
03.
Pancettu nakrájejte na nudličky a dejte do studené hluboké pánve. Pak ji postavte na sporák a na střední teplotě restujte slaninu dozlatova. Polovinu osmažené slaniny pak dejte stranou na ubrousek nebo papírovou utěrku a druhou část ponechejte na pánvi i s výpekem.
04.
K opečené pancettě přilijte do pánve hrnek vody z těstovin, přidejte uvařené a scezené špagety, promíchejte a stáhněte z ohně.
05.
Až přestanou být špagety na pánvi vařící, nalijte na ně vaječnou směs s parmazánem a dobře míchejte. Žloutky se nesmějí srazit, proto je nutné počkat, až těstoviny s vodou trochu vychladnou. Výsledkem má být hladká vaječná emulze obalující těstoviny.
06.
Těstoviny naložte na talíř, porce posypejte odloženou opečenou pancettou, druhou polovinou parmazánu a ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.
>>>Co se zbylými bílky? Upečte si zdravé a hned měkké kokosky se strouhanou mrkví anebo vynikající sněhový dort s kokosem a kávovým krémem, který připomíná velkou laskonku.