Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Italská kuchyně má kouzlo a podlehne mu asi každý, kdo tuhle zemi navštíví. Možná jste ochutnali místní linguine carbonara – a obdobu tohoto receptu „pěkně po česku“ můžete vyzkoušet. Třeba jako skvělou teplou a rychlou večeři či oběd ve stylu „co dům dal“.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g těstovin
  • 2 lžíce soli do vody na vaření
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 6 ks žloutků
  • 6 lžic strouhaného parmazánu
  • 150 g pancetty
  • 2 ks jarní cibulky
Článek

Těstoviny vás během přípravy v kuchyni dlouho nezdrží, přitom je jisté, že si pochutnáte. Přesně to platí i pro špagety (či jiné oblíbené druhy těstovin) po uhlířsku, které jsou variací na slavné linguine carbonara. V seznamu surovin najdete pancettu, tedy zauzenou slaninu, ale pokud ji nemáte, lze ji nahradit anglickou slaninou. Ale rozhodně nevynechávejte ani ničím nenahrazujte parmazán, jeho chuť je specifická a recept ji potřebuje!

Postup

01.

Do velkého hrnce dejte nejméně tři litry vody se dvěma lžícemi soli. Až začne voda vřít, vložte těstoviny, a až za několik minut změknou, lehce je promíchejte. Těstoviny uvařte na skus, pak je slijte, ale asi hrnek vody z nich si schovejte.

02.

V misce rozšlehejte osolené žloutky, přidejte pepř a polovinu parmazánu, promíchejte a odložte stranou.

03.

Pancettu nakrájejte na nudličky a dejte do studené hluboké pánve. Pak ji postavte na sporák a na střední teplotě restujte slaninu dozlatova. Polovinu osmažené slaniny pak dejte stranou na ubrousek nebo papírovou utěrku a druhou část ponechejte na pánvi i s výpekem.

04.

K opečené pancettě přilijte do pánve hrnek vody z těstovin, přidejte uvařené a scezené špagety, promíchejte a stáhněte z ohně.

05.

Až přestanou být špagety na pánvi vařící, nalijte na ně vaječnou směs s parmazánem a dobře míchejte. Žloutky se nesmějí srazit, proto je nutné počkat, až těstoviny s vodou trochu vychladnou. Výsledkem má být hladká vaječná emulze obalující těstoviny.

06.

Těstoviny naložte na talíř, porce posypejte odloženou opečenou pancettou, druhou polovinou parmazánu a ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.

>>>Co se zbylými bílky? Upečte si zdravé a hned měkké kokosky se strouhanou mrkví anebo vynikající sněhový dort s kokosem a kávovým krémem, který připomíná velkou laskonku.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 426,14 kJ
Bílkoviny26,52 g
Tuky19,38 g
Sacharidy73,52 g
Sůl12,51 g
SAFA7,57 g
Vláknina3,79 g
Cukry3,64 g

Načítám