Hlavní obsah
3,5
(123)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle rychlý a jednoduchý recept dokáže vyřešit dvě věci zároveň – co se zbylými bílky a jak na chvíli zabavit děti. Nastrouhat mrkev a našlehat bílky dokážou samostatně i menší školáci, stačí jim dát návod a důvěru. A výsledek je skvělý!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Budete potřebovat
  • 60 g mrkve
  • 60 g kokosu
  • 30 g hladké mouky
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka hřebíčku
  • 3 bílky
  • 30 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Článek

Postup:

01.

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno (budete potřebovat jednu velkou nebo dvě menší mrkve). Z nastrouhané mrkve vytlačte co nejvíc šťávy – pořádně ji vymačkejte nebo vyždímejte v utěrce.

02.

K mrkvi přidejte strouhaný kokos, mouku, prášek do pečiva a koření a pořádně promíchejte.

03.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Postupně přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nebude sníh tuhý a lesklý. Jak ušlehat správně sníh dotuha?

04.

Tuhý sníh zlehka vmíchejte po lžících k mrkvi s kokosem, až se všechny sypké suroviny provlhčí a vznikne nadýchané pěnové těsto.

05.

Plech vyložte papírem na pečení. Pomocí navlhčené lžíce na něj tvořte z těsta hromádky o velikosti vlašského ořechu. Zvolna je pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, až je povrch světle zlatavý a suchý na dotek. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a kokosky nechte v troubě vychladnout.

Foto: Autorka

Jednoduché a zdravé kokosky k čaji ocení děti i hostéFoto: Autorka

Tipy: Do těsta můžete přidat hrst jemně nasekaných ořechů a povrch upečených kokosek ozdobně pocákat čokoládovou polevou. Mrkvové kokosky neskladujte příliš dlouho, mají tendenci vlhnout.

Reklama