Hlavní obsah
3,1
(640)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Experimenty stranou, klasické špagety carbonara jsou lety ověřená lahůdka, a když dodržíte několik jednoduchých pravidel a pořídíte kvalitní sýr a slaninu, nemohou se nepovést!

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 100 g pancetty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 ks žloutků
  • 50 g parmazánu
  • 1 lžička soli a pepře
  • 200 g špaget
Článek

Postup

01.

Carbonaře dává chuť především slanina pancetta nebo guanciale, žloutky (prosím, nekupujte vejce z klecového chovu!) a ovčí sýr pecorino. Když ale sáhnete po kvalitní slanině a sýru Parmigiano-Reggiano, Grana Padano nebo Gran Moravia, také nic nezkazíte. 

02.

Uzeninu pokrájejte na malé kostičky, podle prorostlosti přidejte trochu olivového oleje a nechte pomalu na velké pánvi dokřupava vyškvařit. Špagety nebo linguine uvařte podle návodu na obalu v hodně osolené vroucí vodě al dente.

03.

Mezitím prošlehejte žloutky s nastrouhaným sýrem (použijte nejjemnější část struhadla, která sýr spíše nadrobí) a zřeďte asi polovinou naběračky vody od špaget. Zhruba stejné množství vody přidejte i k pancettě, přiveďte k varu, aby se uvolnily případné výpečky, a vmíchejte scezené špagety. Nechte chvíli prohřát, odstavte a počkejte asi 30 vteřin.

04.

Nyní vmíchejte žloutky. Je důležité, aby už pánev nebyla na plotně, protože jinak budete mít spíše míchaná vajíčka než carbonaru. Pořádně opepřete, případně dosolte nebo posypejte nasekanou petrželkou a podávejte!

Tip 

Určitě jste se setkali se sporem, jestli do carbonary patří smetana. Já říkám ne, ale uvařte si nejprve tuto verzi, a pokud vám bude omáčka připadat málo hutná, šlehačku můžete vždy přidat!

A méně tradiční recepty na těstoviny? Co takhle penne alla vodka, bílá mléčná omáčka s mletým vepřovým nebo dýňovo-smetanová se slaninou?

Reklama

Načítám