Hlavní obsah
Foto: Viktoria Hodos, Shutterstock.com

Foto: Viktoria Hodos, Shutterstock.com

Někdo má modrající se švestky rád čerstvé, další na drobenkovém koláči, jiný vypálené ve slivovici. Poctivá povidla ale miluje snad opravdu úplně každý! Když je navíc vylepšíte kořením, už jen jejich výroba vám provoní byt na několik dní.

20 min.
Příprava
6 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 zavařovacích sklenic
  • 2 kg švestek
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 1 ks celé skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 ks badyánu
Článek

Povidla můžete za pár korun koupit, ale nikdy nebudou tak voňavá jako domácí, pečená s kořením, bez cukru a míchání – ale hlavně s láskou. Pamatujte, že na povidla jsou nejlepší přezrálé (klidně i spadané) švestky, ovšem bez známek plísně!

Postup

01.

Švestky rozpulte, vypeckujte a dejte do pekáče. Co nejvíce je upěchujte ke dnu. Zakápněte octem, přidejte koření a už nemíchejte! Přiklopte a nechte šest až osm hodin odstát.

02.

Troubu zapněte na 160 °C, vložte do ní pekáč se švestkami a pečte asi šest hodin. V žádném případě povidla nemíchejte! A ne, nebojte se, opravdu se nepřipálí.

Foto: Emmily, Shutterstock.com

Švestková povidla v troubě. Nebojte se a nemíchejte je!Foto: Emmily, Shutterstock.com

03.

Hotová a ještě horká povidla rozdělte do čistých skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.

Tip: Hotová povidla můžete propasírovat přes síto nebo rozmixovat, pak je ale ještě krátce provařte a teprve pak je, ještě horká, přendejte do skleniček.

Jak děláte povidla vy? Sladíte, nebo ne? Vyzkoušejte i recept na hrušková povidla bez míchání.

Energetická hodnota celkem pro 1 zavařovací sklenici
Energie953,23 kJ
Bílkoviny3,4 g
Tuky0,03 g
Sacharidy54,71 g
Sůl0,04 g
SAFA0 g
Vláknina10,33 g
Cukry36,96 g

Načítám