Článek
Povidla můžete za pár korun koupit, ale nikdy nebudou tak voňavá jako domácí, pečená s kořením, bez cukru a míchání – ale hlavně s láskou. Pamatujte, že na povidla jsou nejlepší přezrálé (klidně i spadané) švestky, ovšem bez známek plísně!
Postup
01.
Švestky rozpulte, vypeckujte a dejte do pekáče. Co nejvíce je upěchujte ke dnu. Zakápněte octem, přidejte koření a už nemíchejte! Přiklopte a nechte šest až osm hodin odstát.
02.
Troubu zapněte na 160 °C, vložte do ní pekáč se švestkami a pečte asi šest hodin. V žádném případě povidla nemíchejte! A ne, nebojte se, opravdu se nepřipálí.

Švestková povidla v troubě. Nebojte se a nemíchejte je!Foto: Emmily, Shutterstock.com
03.
Hotová a ještě horká povidla rozdělte do čistých skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.
Tip: Hotová povidla můžete propasírovat přes síto nebo rozmixovat, pak je ale ještě krátce provařte a teprve pak je, ještě horká, přendejte do skleniček.
Jak děláte povidla vy? Sladíte, nebo ne? Vyzkoušejte i recept na hrušková povidla bez míchání.