Článek
Třešňová zavařenina je klasika a v podstatě na ni potřebujete jen třešně, cukr a pektin. Pokud se naučíte vyrobit tento základ, můžete experimentovat dál přidáváním různých přísad - mimochodem, dokonalý je třeba s pepřem, ale i s čokoládou, která džemu dodá zvláštní chuť. Přidáním rumu (což není nutné) se pak chuťově přiblížíte k tradičním višním v čokoládě. A mimochodem - na promazání perníku je tento džem naprosto dokonalý!
Postup
01.
Vypeckujte třešně a dejte je do kastrolu, ve kterém budete pak vařit džem. Zasypte je 3/4 cukru a nechejte ideálně přes noc stát, aby pustily vodu.
02.
Druhý den postavte kastrol na sporák, přidejte skořici, vmíchejte pektin rozmíchaný se zbylým cukrem, dobře promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Pokud byste měli pocit, že se přichytávají ke dnu, můžete je podlít, ale opravdu jen troškou vody! Vařte do změknutí, asi 20 minut.
03.
Po celou dobu varu džem občas míchejte, nesmí se připálit. Vymyjte sklenice a opláchněte víčka a nakrájejte čokoládu na malé kousky. Že je džem hotový, zjistíte tak, že trochu odeberete na lžičku a kápnete na talířek, aby rychle vychladl. Pokud začne tuhnout, je hotovo.
04.
Ve fázi, kdy už je džem hotový a ještě teplý, tedy nachystaný pro vlití do sklenic, ho musíte ochutnat. Pokud je to třeba, lze přidat trochu mleté skořice, ale rozhodně je čas na trochu rumu a nadrobno nakrájenou čokoládu. Pak hned plňte do sklenic. Ty uzavřete, otočte víčkem dolů a nechejte vychladnout.