Hlavní obsah
3,3
(22)
Foto: nadianb, Shutterstock.com

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Je čas jahod. Až se vám přejí se šlehačkou, v knedlících a na koláčích, je čas uchovat chuť tohoto úžasného ovoce na zimu. Už jste vyzkoušeli jednoduchý jahodový džem s proseccem?

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 500 g čerstvých jahod
  • 350 g třtinového cukru
  • 75 ml prosecca
  • 30 ml citronové šťávy
Článek

Jahody je nutné spotřebovat co nejrychleji po otrhání. Plody se snadno pomačkají a rychle se kazí. Jak jahody umýt, abyste je nepoškodili? Když je omyjete pod tekoucí vodou, připravíte se o množství vůně. Je proto lepší je jen namočit po pár kusech do vody a rukama je trochu promísit, aby nečistoty opadaly.

Postup

01.

Jahody očistěte, nahnilé nebo potlučené plody vyřaďte – mohla by se kvůli nim rychle zkazit celá várka. Zdravé plody rozmačkejte šťouchadlem na brambory a zasypejte polovinou cukru. Promíchejte a nechte jednu až dvě hodiny odležet, jahody tak pustí spoustu šťávy.

02.

Šťávu z jahod sceďte do hluboké pánve nebo do hrnce s velkou plochou dna a přilijte prosecco. Zhruba pět minut provařte, pak přidejte zbytek cukru a vařte ještě asi deset minut.

03.

Mezitím si nahřejte zavařovací sklenice a omytá víčka vytřete dosucha. Když se směs v hrnci svaří na polovinu, přidejte scezené kousky jahod a ještě pět minut provařte. Dochuťte citronovou šťávou – ta působí i jako konzervant.

Tip: Výsledná marmeláda bude chuťově o něco sladší, než je v horkém stavu, takže by na chuť měla být o trochu kyselejší, než chcete.

04.

Horkou směs ihned plňte do horkých skleniček (práci vám ušetří trychtýř na zavařeninu s širokým hrdlem), hrdlo skleniček otřete dosucha a pořádně utáhněte víčko. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Je zavařeno!

Načítám