Hlavní obsah

Jak zpracovat úrodu na zimu? Použijte myčku i troubu!

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si poradit se zavařováním v myčce nebo troubě? A co všechno se dá zamrazit či usušit? Poradíme, jak uchovat co nejvíc letní sklizně na zimu. Máme pro vás celý manuál zavařování, sušení a zamrazování.

Článek

Pokud jste majitelem alespoň malé zahrádky nebo máte jiný zdroj sezonního ovoce, možná jste právě uprostřed mytí sklenic a hledání těch nejlepších postupů na výrobu zavařenin, džemů, šťáv, pesta a dalších dobrot. Máme pro vás rady, které vám uchovávání jídla na zimu usnadní.

Pravidla správného zavařování

Jako první jsme vybrali zavařování. Než se do něj pustíme, připomeňme si zásady, které musíte dodržovat, ať už zavařujete v hrnci, myčce nebo troubě. Jestli chcete, aby vám potraviny vydržely co nejdéle, musíte si ohlídat pár zásadních věcí:

  • Čistota - Dohlédněte na čistotu zavařovacích sklenic a víček, ale i rukou a náčiní, kterým suroviny krájíte nebo loupete. Sklenice by měly být sterilizované – ať ve vodě, nebo v troubě. Teplotou minimálně 100 °C by měly projít alespoň 10, ale spíš 15 minut. Jestliže například marmeládu ochutnáváte při vaření, používejte vždy novou čistou lžíci.
  • Víčka - Ta musí dobře přilnout, aby dovnitř nepustila vzduch, takže buď kupte nová (u skleněných nové těsnění), nebo překontrolujte, zda je těsnící vrstva nepoškozená a pružná.
  • Plnění sklenic - Aby se zavařovaný obsah na víčko netlačil a tím se pod něj nedostaly nečistoty, měli byste sklenice plnit jen asi 2 centimetry pod okraj. Pokud potřísníte kraj při nalévání nebo plnění, otřete ho ubrouskem s alkoholem.
  • Bez cukru - Spolehlivým konzervantem ovoce je cukr. Co když ho ale nechcete nebo nemůžete použít? Dejte místo něj sůl (4 g na 1 kg ovoce). Můžete přidat například i rozinky, jablečný koncentrát nebo jiné alternativy cukru a pro hustotu agar. Lze využít i umělá sladidla. Pro zavařování, ale i pečení nebo vaření je ideální sypké sladidlo ze stévie, protože je stabilní i při vysokých teplotách.
Foto: Natalia Ruedisueli, Shutterstock.com

Při zavařování je zásadní udržet sklenice i všechno náčiní naprosto čistéFoto: Natalia Ruedisueli, Shutterstock.com

Zavařování v troubě

Zavařovat můžete nejen v hrnci, ale i v myčce na nádobí nebo v pečicí či mikrovlnné troubě. Na jednu várku dejte do trouby vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny.

Na dno hlubokého plechu dejte starou utěrku, nalijte asi 2–3 centimetry vody teplé 70 °C (sklenice mají být ponořené maximálně do 2/3) a vložte sklenice tak, aby se nedotýkaly navzájem ani pekáče. „Sledujte sklenice a dobu nutnou k zavaření počítejte od chvíle, kdy se v kapalině začnou tvořit první bublinky,“ radí Jana Neuszerová, specialistka značky Mora.

Na zavařování nastavte elektrickou troubu na režim horního a dolního ohřevu a teplotu 170 °C. Plynovou na stupeň 1 nebo 2, s teplotou musíte experimentovat. Horkovzdušnou či multifunkční troubu nastavte na režim horký vzduch s ventilátorem a teplotu 150 °C.

Při těchto teplotách zavařujte ovocné kompoty 30–35 minut, okurky a zeleninu 45 minut. Poté vypněte a nechejte v troubě ještě 30 minut dojít, pak vyndejte, otočte dnem vzhůru a postavte na utěrku do vychladnutí. Maso se zavařuje 60–75 minut při teplotě 95 °C, houby při 250 °C (malé sklenice 8–10 minut, velké 10–12 minut).

Foto: Oksana_Slepko, Shutterstock.com

Úrodu ovoce a zeleniny můžete zavařovat nejen v hrnci, ale i v myčce nebo trouběFoto: Oksana_Slepko, Shutterstock.com

Zavařování v myčce

A jak zavařovat v myčce? Do myčky naskládejte naplněné sklenice – velké jen do spodního koše, malé lze i nahoru), nesmí se dotýkat. Nepřidávejte tabletu ani prášek, zvolte co nejdelší program s teplotou 70–80 °C a nechejte ho proběhnout i se sušením. Pak sklenice vyndejte a postavte na víčko, dokud nevychladnou.

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnné trouby použijte raději sklenice se šroubovacím víčkem. Najednou můžete zavařovat tři velké – při výkonu 700 W je tam nechejte 18 minut, při 900 W už jen 13, 5 (zavařovat jde i po jedné, pak je třetinový i čas, tedy 6 a 4, 5 minut).

Jak na sušení potravin

Pokud nemáte zavařeniny kam dát, můžete úrodu usušit – výsledek je skladnější, ale mnohdy náročnější na uchovávání, protože ve vlhku může plesnivět a do sušených hub se rádi pustí potravinoví moli.

Na sušení venku použijte nejlépe rám se síťovinou a umístěte jej tak, aby se ovoce dotýkalo jen síťoviny. Rozložte ho v jedné vrstvě a dejte ven, ale ne na přímé slunce (jde to i doma v suché místnosti). Pokud chcete sušit v troubě, neměla by mít víc než 60 °C (pohybujte se mezi 30–60). Délka záleží na druhu, velikosti a kvalitě- ovoce, ale počítejte se 6 až 12 hodinami. Vůbec nejlépe uděláte, když si pořídíte kvalitní sušičku.

Použijte vždy jen zdravé a zralé plody. Drobné v celku, velké ovoce vypeckujte a nakrájejte na centimetr široké kousky. Jablka nebo hrušky neloupejte, byla by škoda zbavovat se cenných látek, které obsahuje slupka. Ovoce před sušením ponořte do vody s citronem, zabráníte tak jeho zhnědnutí.

Usušené ovoce, zeleninu i houby je ideální zavřít do vakuových nebo těsnících sklenic a dát do sucha a temna.

Foto: alenacepl, Shutterstock.com

Další možností, jak uchovat ovoce, zeleninu nebo houby na zimu je sušeníFoto: alenacepl, Shutterstock.com

Mražení ovoce a zeleniny

V posledních letech je oblíbené uchovávání ovoce a zeleniny v mrazáku. Pokud se na to chystáte, pak byste měli nakoupit speciální nádoby nebo sáčky, které zaručí, že se nebude k mraženému dostávat vzduch – ten byste měli před vložením do mrazáku co nejvíc odstranit.

Mražené potraviny byste měli označit datem, kdy je mrazíte a ideálně spotřebovat do další sezony. Aby vám mražené potraviny vydržely, nesmíte dělat základní chyby. „Jednou z nich je, že drobné plody dáváte do vakuových sáčků. Ty se mohou při vysátí vzduchu poškodit a odsajete z nich i šťávu,“ říká Darina Papáčová, odbornice značky Whirlpool. Lepší je mrazit v tenké vrstvě a až pak sesypat. Nebo prosypat trochou tmavého cukru.

Jak na pesto a další speciality

Na zimu můžete uchovat i bazalkové pesto – to se nezavařuje, ale plní do sterilních sklenek, a to jen do 2/3, a dolévá se olivovým olejem. Uskladněno v chladu a temnu vydrží celou zimu. Když z pesta ubíráte, pak vždy čistou lžící a dolijte olej.

Po celý rok si můžete dopřát třeba i čerstvý křen nebo mrkev. Zabalte je každý kousek zvlášť do vlhkého papíru a mikrotenového sáčku, který upevněte gumičkou. Vložte do lednice do šuplíku na zeleninu. Vlhký papír občas vyměňte a stav křenu nebo mrkve překontrolujte. Takto vám vydrží i půl roku.

Související témata:

Načítám