Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů 19

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cvičení vyžaduje pevnou vůli!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

19. díl - Moje ideální tepová frekvence je 130 tepů za minutu. A proč to tady zdůrazňuji?  Pokud totiž budete při cvičení dodržovat svoji ideální tepovou frekvenci, budete hubnout jedna radost!

Článek

Na aerobních hodinách se ,,tepovka" udržet pochopitelně nedá, ale v posilovně, pod dohledem trenéra, se to vyplatí.  Dnes je už dokonce možnost si ve většině fitnesscenter zapůjčit přístroj, který optimální tepovou frekvenci sleduje. Nejvíce se hodí v případě, že běháte na páse nebo jezdíte na rotopedu.

O co vlastně jde?

Tepová frekvence udává počet tepů srdce za jednu minutu. Její výsledná hodnota záleží na intenzitě fyzické zátěže a celkové trénovanosti. Pokud jsme v klidu a nic neděláme, pohybuje se mezi 60 - 75 tepy za minutu, čím více jsme trénovaní, tím je tato frekvence nižší. U trénovanějších jedinců může dokonce klesnout pod 50 tepů za minutu. Zjednodušeně se dá tedy říci, že tepová frekvence je dobrý ukazatel toho, jak jsme nebo nejsme trénovaní. A jak na to? Dvěma nebo třemi prsty uchopte vnitřní stranu zápěstí tak, abyste cítila tep (totéž můžete udělat i u tepny na krku). Pokud chcete zjistit svoji klidovou frekvenci, změřte se ihned po probuzení (tepy počítejte celou minutu).

Foto: archiv autorky

Cvičit se musí, a to nejen v posilovně!Foto: archiv autorky

Značka ideál

Co se týče zátěže, neexistuje žádná všeobecně správná hodnota, jde o individuální záležitost. A jaká je vaše maximální a ideální tepová frekvence? Můžete si ji jednoduše spočítat: Nejprve si zjistěte maximální tepovou frekvenci (podle staršího vzorce: 220 - věk nebo novějšího 208 - (0,7 x věk) ). Tuto hodnotu nesmíte v žádném případě překročit! Ihned po zátěži pak začněte měřit (tepy počítejte 10 vteřin a hodnotu vynásobte šesti). Pro optimální spalování tuků je ideální hodnota 55 - 65 % vaší maximální ,,tepovky". Takže pokud chcete opravdu účinně hubnout pomocí cvičení, začněte u těchto čísel! Sporty, při kterých se tepová frekvence vyšplhá nad 70 % maximální tepové frekvence, jsou vhodné pro zvyšování fyzické kondice a posílení srdečního systému, ne však pro účinné hubnutí. Naopak příliš nízká tepová frekvence představuje neefektivní cvičení, kde se v našem těle prakticky nic neděje.

Reklama

Související témata:

Načítám