Hlavní obsah

Řekněte ne nadměrnému pocení!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nadměrné pocení se dá léčitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je pocení přirozené, ve větší míře dokáže pěkně otrávit život. Zvýšená činnost potních žláz má za následek nejen mokré stopy na oblečení, ale i upocené dlaně, třísla nebo chodidla. V určitých situacích je taková reakce normální, ale co dělat, když vás trápí nadměrně?

Článek

Všechno má svůj důvod, i pocení. Tělo se jeho pomocí snaží ochladit a navíc tak z těla vyplavuje škodliviny. Běžně vylučujeme pot i při námaze, horečce nebo v teplém počasí. Na funkci potních žláz má mimo jiné vliv i nervový systém, proto se potíme také ve stresu, nebo při pocitu strachu.

Běžné pocení hravě zpacifikujete

Zpravidla stačí dodržovat několik pravidel. Pravidelná hygiena, vynechání příliš studených (ale i příliš horkých) nápojů, kořeněného jídla, ochlazení větráčkem, vyřazení syntetického oblečení i alkoholu. Nejúčinnější je používání deodorantu nebo antiperspirantu, přičemž první jmenovaný slouží pouze k tomu, aby potlačil nepříjemný zápach. Ten nevzniká samotným potem, ale jeho kombinací s bakteriemi na naší kůži. Pokud chcete této reakci zabránit, nesmíte se potit. Činnost žláz blokují antiperspiranty, nicméně se v poslední době hodně diskutuje o jejich škodlivosti. Na jednotném výsledku se odborníci neshodnou a tak se jedná o nepotvrzenou, ale i nevyvrácenou domněnku.

Nepříjemná hyperhidróza

Pokud běžné fígle nestačí a vy neustále otíráte pot z čela, máte co do činění s hyperhidrózou. Kvůli ní vypotíte až pětinásobek toho, co zdravý člověk. Ten by se měl v průměru zbavit půl litru vody denně. Možných příčin nadměrného pocení je mnoho, proto je v první řadě nutné podstoupit lékařskou prohlídku, vyloučit vážnější onemocnění, případně doporučit medikamenty. Potíže může způsobit i obezita, zvýšená funkce štítné žlázy, menopauza nebo hormonální nerovnováha.

Při pocení dochází kromě úbytku soli i k nedostatku hořčíku, doplňte ho proto tabletkami. Zkusit můžete také specializované bylinné čaje, pijte hodně vody a vsaďte na lehčí jídla.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dodržujte pravidelnou hygienuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Postiženým zpravidla nestačí ani běžný antiperspirant, vybírejte proto v lékárně. Velmi se osvědčil přípravek Dricolor, který se používá zpočátku každý večer, později stačí jednou týdně. Nevýhodou je, že může svědit, výjimečně může pokožku dokonce podráždit. Cena je okolo dvou set korun.

Pokud chcete problém řešit rázně, můžete si nechat píchnout injekci botulotoxinu, který produkci potu téměř zastaví. Nevýhodou je cena v řádech tisíců a fakt, že efekt vydrží 8 - 12 měsíců. Po dalších aplikacích by měl vydržet déle.

Nejsložitější metodou je operativní odstranění potních žláz. Po zákroku byste měli mít pokoj na několik let, u někoho je výsledek dokonce trvalý. Provádí se v celkovém nebo lokálním umrtvení a jako každá operace, má svá rizika. Proto se k němu přistupuje až když veškerá jiná léčba selže.

Reklama

Související témata:

Načítám