Hlavní obsah

Nové schody bez bourání? Máme tipy, jak na to

Foto: J.A.P.

Foto: J.A.P.

Reklama

Žádný patrový dům se neobejde bez pěkného a funkčního schodiště, jenže to může být pořádný oříšek. Poradíme vám, na co dát pozor při plánování nových schodů i jak dodat šmrnc těm stávajícím.

Článek

Domovní schodiště bývá většinou součástí vstupního prostoru, a proto patří mezi určité dominanty, ať už z hlediska estetického, nebo architektonického. Máte-li tu výhodu, že můžete ovlivnit jeho vzhled už při stavbě, je to ideální. Jenže co dělat, když je potřeba zrekonstruovat dům, ve kterém už dávno schody jsou? Pokud to není nezbytně nutné, zapomeňte na bourání. Raději hledejte méně náročnou formu renovace, díky níž staré schodiště získá ztracený glanc.

Co promyslet předem

Vybíráte schodiště do interiéru? Bez architekta se do toho nepouštějte. A abyste nebyli zbytečně zaskočeni jeho dotazy, rozmyslete si předem, jakou funkci bude schodiště plnit a jestli povede do místnosti, která je využívána často, nebo naopak jen občas.

„Hlavní schodiště domu či bytu rozhodně nemůže být v nejmenší možné šířce šedesát centimetrů, ale musí být řádně široké. Tak, aby se dvě či více osob bez problému vzájemně vyhnuly nebo nenastal problém při stěhování nábytku. Naopak – v místnostech typu ložnic či půdních prostor, které tak často nepoužíváte, může rozměrově malé schodiště působit příjemně útulným dojmem,“ říká Petr Paksi ze společnosti J.A.P. a dodává: „Standardní šířkou schodiště je 90 cm, přičemž možné míry se pohybují v rozmezí od 60 do 120 cm. Běžná výška nášlapu je v rozmezí 16 až 19 cm.“

Foto: Lime Lace

Ideálním řešením pro interiérové schodiště je propojení různých materiálůFoto: Lime Lace

Aby schody ladily

Je důležité, aby se schodiště hodilo ke zbytku interiéru, a proto záleží nejen na materiálu, z něhož je vyrobeno, ale i na tvaru.

Podle materiálu, který by měl korespondovat s celkovým stylem domu, můžete volit schody dřevěné, kovové, betonové, skleněné nebo kombinované. Betonové schodiště se nejčastěji obkládá dřevem nebo keramickou dlažbou. Osvědčeným řešením je kombinování různých materiálů – tím se eliminují jejich negativní vlastnosti, jako je například vrzání, typické pro dřevěné schody. To se týká nejen spojení dřeva a kovu, ale i dřeva či kovu se sklem.

„Z důvodu bezpečnosti je lepší schodiště opatřit zábradlím s výplní. Kombinace dřeva, nerezu a skla dodává interiéru velice luxusní vzhled,“ doporučuje bytový designér Petr Shromáždil z firmy Interier Design.

Při plánování schodiště je třeba myslet také na jeho velikost. Nemělo by působit příliš monstrózně, ale nemělo by se ani ztrácet. S tím souvisí i tvar: pro centrální schodiště je výhodnější volit schody přímé či lomené do tvaru písmen L nebo U, naopak tam, kde potřebujete šetřit místem, je lepší umístit schodiště točité.

Foto: Urban Front

U moderních schodišť se často používá kombinace dřeva, kovu a sklaFoto: Urban Front

Pomůže nové zábradlí

Protože je však nové schodiště velkou investicí a navíc je s jeho bouráním spojený značný nepořádek, je lepší se ve starších objektech zamyslet nad tím, zda by nestačilo jen nějaké drobné vylepšení. Způsobů je hned několik.

Staré schody zmodernizuje třeba nové zábradlí, například nerezové. Kromě kulatých, hranatých anebo plochých nerezových sloupků je možné vybírat z mnoha různých komponent, které lze vzájemně kombinovat. Díky tomu si můžete pořídit takový typ konstrukce, které dominují skleněná výplň, nerezové pruty nebo ocelová lanka. Mnohdy postačí vyměnit u zábradlí staré koncovky za modernější.

Foto: AGS Stainless

Elegantním řešením je lankové zábradlíFoto: AGS Stainless

Koberce jsou out, frčí kamenný obklad

Dříve se schody ozvláštňovaly i odhlučňovaly pomocí koberců. V moderním interiéru to však už vypadá poněkud staromódně. Jestliže se pro tuto možnost přesto rozhodnete, pořiďte si raději běhoun – aby působil elegantně, mělo by jeho lemování kontrastovat s barvou schodů.

Jsou-li schody dostatečně vysoké a hluboké, potřebný šmrnc jim dodáte kamenným nebo jiným obkladem. Mohou to být i keramické dlaždice, které se skvěle hodí do interiéru ve středomořském či africkém stylu.

Dřevěné schody zrestaurujte raději tím, že je místo obkládání přebruste a namořte na odstín, který ladí se zbytkem domu.

Foto: Mexambiente e.K.

Dřevěné schodiště obložené keramickými dlaždicemi s výrazným dekorem se hodí do interiéru, který je zařízený v africkém styluFoto: Mexambiente e.K.

Bezpečnost zvýší boční světla

A protože schodiště musí být také bezpečné, je nutné dbát nejen na protiskluznost použitých materiálů, ale také na osvětlení.

Kromě centrálního svítidla, které by mělo být umístěno pokud možno nad schodištěm, určitě oceníte i zabudovaná světla po stranách, která (například v LED provedení) mohou být zapnutá celou noc. Zvýšíte tím bezpečnost prostoru a navíc získáte další skvělý designový prvek, který přispěje k příjemné atmosféře u vás doma.

Foto: Astro Lighting a KSL Living

K bezpečnosti schodiště přispívají boční světlaFoto: Astro Lighting a KSL Living

Máte chuť vyzkoušet některý z našich tipů? Neváhejte a pusťte se do toho!

Reklama

Načítám