Hlavní obsah

Rekonstrukce domu za tři miliony

Foto: Velek.org

Obývacímu pokoji dominuje krb a pohodlná kožená pohovka

Vlastnit takový dům nebyla už na první pohled žádná výhra – malý pozemek, dvě patra v suterénu, polovina oken orientovaná na sever. Chtěli byste v něčem takovém bydlet? Chtěli! Po povedené rekonstrukci zde vzniklo moderní a luxusní bydlení!

Článek

Zjevně nepovedená stavba v sobě skrývala nemalé kouzlo. Dvě patra jsou sice vedena jako suterén, ale na pozemku ve svahu tak nabízejí výhled do zelené zahrady. Vybouráním několika příček se malé místnosti proměnily v krásné prostorné pokoje. Zajímavým prvkem se stalo i červené obložené schodiště. Díky těmto profesionálním zásahům se čtyřicet let starý dům proměnil v moderní a krásné bydlení. Podívejte se sami.

Foto: Velek.org

Na první pohled obyčejná řadovka se proměnila v luxusní bydlení

Čtyři patra nebyla žádný luxus

Původní řadovka byla příkladem, že čtyřpatrový dům ještě nemusí znamenat spoustu velkých pokojů. Nejnižší poschodí totiž zcela sloužilo jako technické zázemí bytu, stejně tak polovina patra nad ním, kde byla garáž. Na bydlení zde sice stále zbylo sedm místností, což je nadstandardní počet, ale jejich velikost se podobala panelákovému bydlení. „Po architektovi, který od nás dostal volnou ruku, jsme chtěli, aby byly pokoje především větší a prostornější. Tyto požadavky splňoval do té doby jen obývák. Zbytek domu tvořilo sedm malých ložnic, což bylo i pro čtyřčlennou rodinu moc,“ popisuje zadání pro tým odborníků majitelka.

Rekonstrukci rodina zadala architektům ze studia Velek, Velková, Velek architekti. Podíleli se už na rekonstrukci domu rodičů. Jejich práci znali a věděli, co mohou očekávat.

Foto: Velek.org

Dům ve svahu má dvě suterenní patra, v jednom je garáž a zároveň dvě ložnice

„V domě jsme odstranili několik nenosných příček, čímž se pokoje zvětšily. Navíc se v patře, kde je propojený obývací pokoj, jídelna a kuchyně, rozšířila velikost oken. Místo klasických mají majitelé francouzská, na něž navazuje nový balkon postavený z ocelových, žárově zinkovaných dílů se zcela transparentním proskleným zábradlím. Rodina si tak i dotud může dopřát přímý výhled do zahrady,“ popisuje stavební práce autor návrhu Jan Velek.

Foto: Velek.org

Před proměnou domek v lecčems připomínal panelák

Foto: Velek.org

Z obýváku zmizela klasická okna a nahradila je francouzská přes celou stěnu

Ve znamení červené a zelené

Ačkoli interiéru vládnou přírodní materiály v kombinaci s bílou a šedou, rozhodně o něm nelze říct, že je barevně nudný. Červená barva se objevuje nejen na obkladu schodiště, ale celý bytem se táhne jako červená nit.

Foto: Velek.org

Dveře do koupelny jsou z neprůhledného skla a zdobí je zelená dekorace

Foto: Velek.org

Červený obklad na schodišti určil barevnost celého domu

Další výraznou barvu zvolil architekt Jan Velek na dveře do koupelny. Zaujmou už tím, že jsou celoskleněné, což zrovna do takových místností není obvyklé. Kromě toho je zdobí výrazný zelený vzor. Majitelé si však nijak soukromí narušit nenechali. Dveře jsou totiž opatřené fólií, díky níž je sklo průsvitné, ale ne průhledné. I v koupelně se pak na obkladech opět opakují červené a světle zelené barvy.

Foto: Velek.orgV koupelně byly před rekonstrukcí zelené obkladyFoto: Velek.orgSoučasný vzhled je však zcela jiný, a to nejen díky barvěObývací pokoj ve znamení pohodlí

Po zvětšení oken se stalo patro s obývacím pokojem centrem domu. Naproti krbu – ten byl i v původním domě, jen nyní prošel změnou vzhledu – stojí velká a pohodlná sedačky v potahu z bordové kůže. Konferenční stolek i velký jídelní stůl pro šest lidí jsou udělané ze světlého dřeva. Doplňují je židle z transparentního plastu. I když je jich v místnosti osm, nejsou skoro vůbec vidět, a zbytečně tak nezahlcují prostor.

Foto: Velek.org

V obýváku a jídelně se nachází osm transparentních židlí, všimne si jich jen málokdo

Ze světlého dřeva jsou vyrobené i otevřené police, které tvoří jediný úložný nábytek v tomto prostoru. Dokážou nahradit jak televizní stěnu, tak knihovnu. Materiálově i barevně je sladěná také kuchyňská linka, orientovaná do severní části domu.

Foto: Velek.org

Odkládací plochu v pokoji nabízejí otevřené police

Foto: Velek.org

Výměnou oken majitelé získali krásný výhled do zeleně

Foto: Velek.org

Původní kuchyň bylá bílá, nyní majitelé zvolili dřevěnou

Foto: Velek.org

I v domě se počítá každý centimetr, proto klasické dveře nahradily na místo úspornější posuvné

Chtěli byste tady také bydlet? Jak se vám řešení líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama