Článek
Katalogy předních světových výrobců kuchyní prošly v letošním roce zjevnou proměnou. „Je jisté, že dochází ke změně trendů směrem k pohodlnější obsluze a novému způsobu výběru barev. Dá se očekávat, že na našem trhu se tyto změny projeví v průběhu příštího roku. S nákupem kuchyně je tedy rozumné počkat, i když v případě zakázkové výroby si můžete už dnes nechat vyrobit takovou kuchyň, která těmto trendům odpovídá,“ říká Ing. arch. Tomáš Holý.
Trendem jsou barvy podporující chuť k jídlu
Je to stará známá věc, že barvy ovlivňují naši psychiku a dokážou také stimulovat chuť k jídlu. „Potvrdily to i letošní výzkumy Polytechnického ústavu v Milánu. Designéři se tím nechávají inspirovat, a tak vědí, že apetit zvyšují světle krémové odstíny hnědé a hluboké tóny hnědé. Stejně tak funguje světle růžová. Je to prosté, jsou to přece nejčastější barvy jídel, a zvláště pak masa. Fialová nebo modrá evokují zkaženost a nezdravost. Ostatní barvy jsou ve vztahu k pokrmům neutrální,“ říká interiérová specialistka doc. Ing. arch. Jaroslava Novohradská.

Tmavě hnědá s bílou i světle krémovou podle výzkumů podporuje chuť k jídlu. Oblé tvary stimulaci chutí napomáhajíFoto: Home In Cast
Móda velí: více dřeva
„Jasným signálem je také tendence využívat více dřeva, ať už v podobě materiálu dvířek nebo pracovní desky. Dřevo také příjemně voní a je zkrátka přirozené. Dřevěné pracovní desky vypadají dobře, i když jsou poškrábané a staré. To se o jiných materiálech říct nedá,“ dodává Ing. arch. Tomáš Holý.

Dřevo se vrací i jako materiál pracovní desky. Taková deska vypadá dobře i když je poškrábanáFoto: Schiffini

Půdorys kuchyně vytvářející uzavřený a snadno obslužný pracovní prostor je trendem, stejně jako je trendem návrat dřevaFoto: Vienna Way
Kuchyň do písmene „L“ nebo „U“? Už je to jasné!
Častým dilematem je volba uspořádání kuchyňského nábytku. Je lepší kuchyň rozestavěná podél stěn nebo kuchyň s půdorysem do písmene „L“, nebo jiná? „S posvěcením vědců z Polytechniky v Milánu je možné prohlásit, že ideální je, když zvládnete obsluhovat kuchyň z jednoho místa a nemusíte tedy chodit z jedné strany na druhou. Nejlépe by tedy bylo mít kuchyň s půdorysem kruhu, což si ale každý dovolit nemůže, a tak se dá doporučit půdorys písmene ,U'. Máte-li takovou možnost, pak neváhejte,“ říká Ing. arch. Jaroslav Novotný a dodává: „Zapomeňte na dlouhé kuchyně podél jedné stěny. V hantýrce se tomu říká ,řešení nudle', a okolo takové nudle se docela naběháte.“

Jedním z ideálních půdorysů pracovní plochy je kruhFoto: DmKbb

Základem pro návrh dispozice kuchyně se stane kruh a křivky, které jsou z něj odvozené. Fialová barva ale není nejvhodnější, podle průzkumů totiž tlumí chuť k jídlu, a proto se právě do kuchyní nedoporučujeFoto: Home In Cast

Řada světových výrobců nové trendy respektuje, používá oblé tvary, správné barvy, ale stále láká zákazníky na nepraktické lesklé povrchyFoto: Fopple

Vedle přírodních barev se vrací obliba „přírodního“ ohně v podobě plynových hořákůFoto: Hypevilla
Jak se vám nové kuchyňské trendy líbí?