Článek
Katalogy předních světových výrobců kuchyní prošly v letošním roce zjevnou proměnou. „Je jisté, že dochází ke změně trendů směrem k pohodlnější obsluze a novému způsobu výběru barev. Dá se očekávat, že na našem trhu se tyto změny projeví v průběhu příštího roku. S nákupem kuchyně je tedy rozumné počkat, i když v případě zakázkové výroby si můžete už dnes nechat vyrobit takovou kuchyň, která těmto trendům odpovídá,“ říká Ing. arch. Tomáš Holý.
Trendem jsou barvy podporující chuť k jídlu
Je to stará známá věc, že barvy ovlivňují naši psychiku a dokážou také stimulovat chuť k jídlu. „Potvrdily to i letošní výzkumy Polytechnického ústavu v Milánu. Designéři se tím nechávají inspirovat, a tak vědí, že apetit zvyšují světle krémové odstíny hnědé a hluboké tóny hnědé. Stejně tak funguje světle růžová. Je to prosté, jsou to přece nejčastější barvy jídel, a zvláště pak masa. Fialová nebo modrá evokují zkaženost a nezdravost. Ostatní barvy jsou ve vztahu k pokrmům neutrální,“ říká interiérová specialistka doc. Ing. arch. Jaroslava Novohradská.
Tmavě hnědá s bílou i světle krémovou podle výzkumů podporuje chuť k jídlu. Oblé tvary stimulaci chutí napomáhají
Móda velí: více dřeva
„Jasným signálem je také tendence využívat více dřeva, ať už v podobě materiálu dvířek nebo pracovní desky. Dřevo také příjemně voní a je zkrátka přirozené. Dřevěné pracovní desky vypadají dobře, i když jsou poškrábané a staré. To se o jiných materiálech říct nedá,“ dodává Ing. arch. Tomáš Holý.
Dřevo se vrací i jako materiál pracovní desky. Taková deska vypadá dobře i když je poškrábaná
Půdorys kuchyně vytvářející uzavřený a snadno obslužný pracovní prostor je trendem, stejně jako je trendem návrat dřeva
Kuchyň do písmene „L“ nebo „U“? Už je to jasné!
Častým dilematem je volba uspořádání kuchyňského nábytku. Je lepší kuchyň rozestavěná podél stěn nebo kuchyň s půdorysem do písmene „L“, nebo jiná? „S posvěcením vědců z Polytechniky v Milánu je možné prohlásit, že ideální je, když zvládnete obsluhovat kuchyň z jednoho místa a nemusíte tedy chodit z jedné strany na druhou. Nejlépe by tedy bylo mít kuchyň s půdorysem kruhu, což si ale každý dovolit nemůže, a tak se dá doporučit půdorys písmene ,U'. Máte-li takovou možnost, pak neváhejte,“ říká Ing. arch. Jaroslav Novotný a dodává: „Zapomeňte na dlouhé kuchyně podél jedné stěny. V hantýrce se tomu říká ,řešení nudle', a okolo takové nudle se docela naběháte.“
Jedním z ideálních půdorysů pracovní plochy je kruh
Základem pro návrh dispozice kuchyně se stane kruh a křivky, které jsou z něj odvozené. Fialová barva ale není nejvhodnější, podle průzkumů totiž tlumí chuť k jídlu, a proto se právě do kuchyní nedoporučuje
Řada světových výrobců nové trendy respektuje, používá oblé tvary, správné barvy, ale stále láká zákazníky na nepraktické lesklé povrchy
Vedle přírodních barev se vrací obliba „přírodního“ ohně v podobě plynových hořáků
Jak se vám nové kuchyňské trendy líbí?