Hlavní obsah

Rekonstrukce stodoly bere dech: Teď má čtyři patra a tělocvičnu

Foto: Lukáš Pelech (16x)

Ze staré stodoly je nyní neuvěřitelné bydlení rozdělené na obytnou a otevřenou částFoto: Lukáš Pelech (16x)

Reklama

Původně stodola na Liberecku, kam si zdejší usedlíci chodili jako děti hrát na schovávanou, dnes neotřelé bydlení zachovávající ducha jedinečného místa. Tato proměna vám vezme dech.

Článek

Málokdo by věřil, jaké bydlení může vzniknout ze staré stodoly ze 40. let minulého století. Patřila tehdy zdejšímu velkostatkáři, jemuž byla později znárodněna a prakticky až do roku 2008 sloužila k zemědělským účelům.

Díky vynikající stavební úrovni, s jakou byla provedena, se však stavba s mansardovým krovem dochovala ve velmi dobrém stavu.

Místo, které má kouzlo

Podrobného projektu a realizace se chopilo studio Raketoplán s cílem vytvořit rodinné sídlo s užitnou plochou přes 200 m2 a víceúčelovým dvorem.

„Toto místo má kouzlo. Dům je zasazen ve svažitém pozemku, odkud je výhled na údolí řeky Jizery, a obklopuje jej zahrada se vzrostlými stromy,“ říká architekt Pavel Nalezený, jeden z autorů realizace. „Díky zasazení ve svahu má až čtyři patra a hřeben dosahuje výšky deseti metrů,“ dodává. V dnes již plnohodnotném domě tak najdete dvě kuchyně, několik venkovních míst k posezení a třeba i tělocvičnu.

Foto: Archiv studia

Dům je zasazen do svahu, a nabízí tak výhled do údolíFoto: Archiv studia

Tradiční vesnické prvky

V nejnižším patře je garáž a letní kuchyně. O patro výše najdete otevřený dvůr s podlahou z gletovaného betonu. Otvory po vratech do stodoly byly zachovány, aby dům přiznal svůj původní účel. O pár schůdků níže vstoupíte do letní kuchyně se vstupem na terasu, vybavené v klasickém venkovském stylu.

Foto: Archiv studia

Letní kuchyně v nejnižším patře domu má podlahu z tzv. půdovekFoto: Archiv studia

„V domě jsme se snažili zachovat tradiční vesnické stavební prvky a využili jsme i některých zcela tradičních postupů řemeslné práce jako například právě u podlahy v letní kuchyni. Ta je složena z tak zvaných půdovek, cihlové dlažby spárované litím přímo do spár, aby se tmel nedostal na cihlový povrch dlaždic,“ popisuje autor.

Foto: Archiv studia

Zastřešený dvůr může společně s tělocvičnou v pozadí sloužit i jako místo vhodné pro koncerty či jiné akceFoto: Archiv studia

Místo pro setkávání místních i přespolníků

Zastřešený dvůr s dílnou, prádelnou a tělocvičnou pro jogíny je jedinečný. Dům je tak celkově velmi otevřený nejen do zahrady, ale i místním a přespolním lidem, kteří se zde setkávají při posvícení, na muzice nebo na hodinách jógy.

Chloubou prostoru jsou ocelová industriální okna skvěle doplňující pojetí domu. V dalším patře je zvýšené zápraží na dřevěných roštech z lakované borovice, od západu sem proudí sluneční svit velkým otvorem ve střeše.

Foto: Archiv studia

Pohled do chodby, která je oddělená od zápraží skleněnou stěnou a je již součástí obytné vytápěné části domuFoto: Archiv studia

Dlaždice z Andalusie a starožitný nábytek

Ze zápraží už vedou vchody do obytné části domu. Koupelna je opět laděna do lidového stylu, tentokrát však za pomoci dřevěného podbití a španělské dlažby, která je sem dovezena ze starých domů v Andalusii.

Foto: Archiv studia

Koupelna ctí celé pojetí stavby. Má dřevěné podbití a porcelánovou španělskou podlahu s historií jednoho z andaluských domů. Efektní topení vyráběla na míru firma Čech & PolákFoto: Archiv studia

V horní kuchyni byla opět použita borovicová podlaha a interiér byl zařízen v tradičním stylu starožitným nábytkem, který rodina už vlastnila. Prosklená stěna nabízí krásný výhled do okolní přírody severních Čech, kterým by nepohrdla žádná romantická duše.

Foto: Archiv studia

Borovicová podlaha použitá například v obývacím pokoji s kuchyní nebo na vyvýšeném zápraží vyjde i s prací na příjemných 900 Kč/m^2Foto: Archiv studia

Foto: Archiv firem

Líbil se vám interiér přestavěné stodoly? Pořiďte si alespoň podobné doplňky jako majitelé domu!Foto: Archiv firem

Co na to říkáte?

Reklama

Načítám