Hlavní obsah

Rekonstrukci bytu zvládli za 4 měsíce. Nepoznáte, že jste v paneláku!

Foto: Pavel Šťastný (13x)

Změnou dispozice vznikl obytný prostor spojený s kuchyňským koutem. V kuchyni je výrazný cihlový obklad na stěně doplněný dekorem dřeva, bytem prochází plovoucí podlahaFoto: Pavel Šťastný (13x)

Reklama

Panelový dům se zaobleným půdorysem je v české architektuře unikátem. Jeden z bytů v této jedinečné stavbě si pořídil mladý pár a díky razantní, ačkoli citlivé, rekonstrukci získal domov svých snů.

Článek

Legendární liberecký „Wolkerák“, desetipodlažní bytový dům, navrhl v 60. letech minulého století Jaromír Vacek. Díky svému originálnímu půdorysu a kónickému tvaru patří k nejcitlivěji navrženým a do krajiny usazeným panelovým domům. Právě tady se nachází byt s původní dispozicí 3 + 1, který již dva a půl roku obývá mladá dvojice s miminkem.

Užitná plocha bytu je sedmdesát metrů čtverečních a jeho součástí je i desetimetrová lodžie. „Hledali jsme nějaké cenově dostupné bydlení v hezké lokalitě, nejlépe v původním stavu, abychom mohli byt rekonstruovat podle našich představ. Docela jsme spěchali, vše jsme museli zvládnout během čtyř měsíců,“ říká majitel. Ještě před koupí bytu oslovili libereckého architekta Pavla Šťastného, který skutečně během poměrně šibeniční doby zvládl zpracovat projekt a dovést ke zdárnému konci celou přestavbu.

Pryč s panelákovými stereotypy

„Zadání znělo ,zbavit se pocitu, že žiji v paneláku, uvolnit dispozici, provzdušnit interiér a co nejvíce jej propojit s exteriérem'. Dalším bodem bylo pochopitelně dodržení finančního limitu, který majitelé stanovili na sedm set tisíc korun,“ vzpomíná Pavel Šťastný. Celý proces navrhování se nesl v duchu oboustranného dialogu, částečně do něj vstupovali i další obyvatelé domu, kteří chodili kontrolovat každou vybouranou příčku. Do žádné z nosných konstrukcí se samozřejmě zasahovat nesmělo.

Foto: Archiv ateliéru

Obývací zóně dominuje šedé sofa Mags značky Hay (79 245 Kč, Stockist), časopisy či občerstvení lze odložit na konferenční stolek Kabi značky Treku (8572 Kč, Stockist)Foto: Archiv ateliéru

Díky konstrukčnímu řešení bylo možné vybourat téměř vše, v podstatě mohli ponechat jen obvodové stěny bytu a jádro, což architekt považuje, vzhledem k tomu, že se jedná o byt v paneláku, za geniální stav. „V průběhu realizace se ukázala úskalí spojená se zaobleností domu – žádné stěny zde nejsou rovnoběžné, což dělalo trochu neplechu. Problém jsme měli také s rozmístěním vypínačů na poměrně malém prostoru, jelikož na jednom místě máme čtvery posuvné dveře,“ dodává architekt.

Foto: Archiv ateliéru

Vestavné skříně byly vyrobeny na míru podle návrhu architekta Pavla Šťastného, a to z cenově dostupné laminátové imitace jilmového dřeva. K odložení drobností slouží stolek DLM od Hay (4350 Kč, Designville)Foto: Archiv ateliéru

Úspora centimetrů

Aby podle přání majitelů vyvrátili klišé o bydlení v paneláku, upravili kompletně dispozici na 3 + kk, malé místnosti nahradili velkým obytným prostorem spojeným s kuchyní a ložnici, dětský pokoj, koupelnu i toaletu navrhli jen o minimální výměře. Jelikož v bytě není žádná technická místnost, vytvořili na chodbě „technickou skříň“ – vestavnou skříň, do níž umístili pračku.

„Šetřil se opravdu každý centimetr, samozřejmostí tak byl nábytek a kuchyně navržené na míru, posuvné dveře namísto klasicky otvíravých či radiátory s minimální hloubkou,“ říká architekt. Na zařízení volili zejména přírodní materiály, které dovedou domov zahřát a neokoukají se. Vytvořili materiálově jednotné prostředí, které mohou obyvatelé postupně zabydlovat doplňky, a měnit tak celkovou atmosféru.

Foto: Archiv ateliéru

I při vaření se majitelé mohou kochat krásným výhledem skrze velké okno vedoucí na lodžii. Nad jídelním stolem jsou závěsná svítidla Eye (3600 Kč, Rendl Light)Foto: Archiv ateliéru

Nábytek na míru a výhled na přání

Na vestavných skříních a části kuchyňské linky je použita laminátová imitace jilmového dřeva, kterou vybrali jako cenově dostupný materiál, podlaha v bytě je plovoucí. „Podlahu jsme se s materiálem na nábytkových kusech nesnažili sjednotit, naopak jsme odstín chtěli odrazit, aby mezi nimi vznikl kontrast,“ vysvětluje architekt.

Foto: Archiv ateliéru

Ložnici zabydlely světlé barvy, které ji opticky zvětšují. Oknem přichází denní světlo, to umělé zajišťuje stropní industriální svítidlo Unfold značky Muuto, vyrobené ze silikonové gumy (4025 Kč, Designville)Foto: Archiv ateliéru

V bytě, který skutečně popírá klasické stereotypy o panelákovém bydlení, si majitelé užívají zejména úžasný výhled na Liberec a jeho dominantu Ještěd. Okno v obývacím pokoji je pro tyto účely dostatečně velké a pohovka umístěná v jeho blízkosti je k lenošení a kochání se západy slunce jako dělaná.

Foto: Archiv ateliéru

Zvláštní péči věnovali kapitole osvětlení, s jehož pomocí je možné měnit náladu a charakter interiéru. V obývací části stojí lampa Kuta v černém provedení (9020 Kč, BoConcept)Foto: Archiv ateliéru

Jak se podle vás povedla rekonstrukce? Poznali byste, že jde o byt v paneláku?

Reklama

Načítám