Hlavní obsah

Řepkový olej: Proč ho začít používat denně?

Foto: Profimedia

Řepkový olej je podle odborníků dobrou volbou, hlavně z hlediska zdravíFoto: Profimedia

Reklama

I ve výběru olejů vládnou módní trendy. Momentálně frčí olivový olej nebo návrat k sádlu. Odborníci ale často chválí donedávna zatracovaný řepkový olej. Proč byste ho měli začít používat?

Článek

Móda už přišla i do volby kuchyňských olejů. Jasným důkazem je obliba kokosového tuku, i když obsahuje až devadesát procent nasycených mastných kyselin, které nejsou ve větším množství zdraví příznivé. „Nebo právě olivového oleje, který je aromatický a není tak vhodný do některých pokrmů,“ říká Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

Jsou ale i konzervativci, kteří považují ke smažení nejvhodnější sádlo, případně ho nahradí slunečnicovým olejem. „Sádlo sice snese vysoké teploty, ale právě při nich začne oxidovat jeho cholesterol. A oxidovaný cholesterol má silně nepříznivý vliv na cévy. Slunečnicový olej je zase tradiční, ale na smažení nemá dostatečnou tepelnou stabilitu,“ varuje Věra Boháčová. Proč nepřipravovat pokrmy na slunečnicovém oleji? To se dozvíte v článku Test: Smažíte na slunečnicovém oleji? Chyba!.

K přežitým patří i názor, že řepkovému oleji je dobré se vyhnout, protože obsahuje škodlivou kyselinu erukovou. „To je názor hlavně starší generace, ale současné vyšlechtěné odrůdy řepky obsahují tuto kyselinu v nepatrném, zdraví naprosto neškodném množství,“ vysvětluje Věra Boháčová.

Při výběru oleje byste se měli řídit nejen složením, ale i tím, zda se hodí na tepelnou úpravu či nikoli – a podle toho jej striktně používat. A jaké jsou argumenty pro řepkový olej?

Foto: Profimedia

Olej vybírejte i podle toho, na co ho chcete použítFoto: Profimedia

Proč je řepkový olej zdravý?

„Řepkový olej je cenný tím, že obsahuje hodně α-linolenové kyseliny ze skupiny omega-3 polynenasycených mastných kyselin, které pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu. Ze všech olejů na trhu má i nejnižší podíl škodlivých nasycených mastných kyselin. Ve srovnání s olivovým olejem jich je v něm jen polovina,“ upozorňuje poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Ale to nejsou jediné jeho přednosti. „Má vyvážený poměr omega-3 a 6 mastných kyselin. Ze všech olejů má nejvyšší obsah fytosterolů, tedy rostlinných sterolů podobných cholesterolu. Při přípravě oceníte, že je bez chuti a zápachu,“ říká Lada Nosková z Diet Planu.

Diabetiky potěší jeho schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi a hubnoucí zas to, že vám pomůže zvládat závislost na sladkém. „Přidejte si ho ráno lžičku do ovesné kaše. Navodí správnou hladinu cukru, a tak vás nebude během dne přepadat chuť na něco sladkého,“ doporučuje Jarka Kučmášová.

Foto: Profimedia

Na smažení se nehodí sádlo, ale ani olivový nebo slunečnicový olejFoto: Profimedia

Vhodný pro těhotné

Řepkový olej je dobrou volbou i pro těhotné ženy. „Budoucí maminky by měly dbát na vyváženou stravu. Denní příjem tuků by měl činit asi 75–80 gramů, je dobré dbát na vyvážený poměr polynenasycených mastných kyselin omega-6 a omega-3. Z výživového hlediska tomuto poměru nejlépe odpovídá olej řepkový. Doporučené denní množství jsou zhruba čtyři polévkové lžíce,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy, IKEM Praha.

Odborníci se tedy shodují na tom, že řepkový olej je dobrou volbou. Jeho odpůrci argumentují tím, že může být vyroben z geneticky modifikovaných rostlin, že může obsahovat pesticidy a při rafinaci ztrácí zdraví příznivé látky a pak radí volit ten v bio kvalitě, ideálně lisovaný za studena. Námi oslovení odborníci však považují za přínosný i běžně dostupný řepkový olej. Jeho výhodou je i to, že ho lze používat pro studenou i teplou kuchyni.

Který olej je váš nejoblíbenější? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám