Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Lámete si hlavu, jak naložit s červenou řepou? Vynikající je například následující salát. Voní po balzamiku, petrželi i křenu. Takže má pořádný říz!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg červené řepy
  • 4 lžíce balzamikového octa
    12
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce křenu
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Řepy omyjte, ale neloupejte, a po jedné či dvou je zabalte do alobalu. Pečte při 200 stupních Celsia asi hodinu, až jsou balíčky na stisk měkké (čím menší řepy použijete, tím kratší je doba pečení).

02.

Nechte trochu vychladnout, oloupejte (po upečení to jde skoro samo!) a nastrouhejte nahrubo nebo nasekejte v mixéru. K ještě teplé zelenině vmíchejte ocet, olej, hrst nasekané petržele a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte lžíci nastrouhaného čerstvého křenu (nebo domácího naloženého křenu).

Tip: Pro extra pikantní salát můžete přidat i prolisovaný česnek.

Podívejte se, jak na domácí naložený křen.

Související témata:

Načítám