Hlavní obsah

Co s křenem? Naložte si ho! Hodí se perfektně nejen k masu

Hodnocení:
(61)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Kdy je nejlepší nakládat křen? Na začátku podzimu. To je totiž ve své vrcholné sezoně, bude se vám hodit k pečínkám, a ještě si podpoříte imunitu do přicházejících plískanic. A domácí křen má mnohem větší říz! Jestli máte k dispozici křen i jindy, nebojte se ho naložit podle našeho receptu.

Ingredience pro:
3 lahvičky po 200 ml
  • 300 g čerstvého křenu
  • 1 lžička soli
  • 50 ml octa 8%
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 200 ml vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
Článek

Postup

Krok 1: Vodu přiveďte s cukrem k varu a stáhněte z ohně.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Křen oloupejte, nakrájejte na plátky a přendejte do mixéru.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Přidejte ocet, sůl a olej a promixujte. Přilijte svařenou vodu a domixujte na pastu v požadované konzistenci – záleží jen na vás, jestli ji chcete úplně hladkou nebo s hrubší strukturou.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Rozdělte do vyčištěných lahviček, ve kterých vám v lednici vydrží minimálně měsíc. Pro delší trvanlivost lahvičky 10 minut sterilujte, a poté ještě otočte do druhého dne víčkem vzhůru.

Nakládaný křen se vám bude hodit třeba k bůčku. Využijete ho ale také při grilování. Dejte si ale pozor na největší chyby s grilováním spojené

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama