Hlavní obsah
3,4
(70)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Taky vás občas překvapí, jak může být kombinace samých ultra zdravých surovin ve výsledku tak dobrá? Když vám řekneme, že dnešní růžová pomazánka je veganská, bezlepková a ještě ke všemu plná pouze zdraví prospěšných tuků (ze slunečnice, tykve a rostlinného oleje) a antioxidantů (základ je z řepy, čerstvého křenu a česneku), asi budete čekat trochu sebezapření při její konzumaci. Ale opak je pravdou, tohle kombo je totiž nejen zdravé, ale také extrémně lahodné!

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
Budete potřebovat
  • 300 g červené řepy
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g dýňových semen
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce křenu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Řepu kupte buď předvařenou sterilovanou, nebo o něco více syrové, kterou celou zabalte do alobalu a při 200 °C pečte asi hodinu doměkka. Poté oloupejte.

02.

Semínka nasucho na pánvi opražte, až začnou praskat a vonět. Takto budou mít lepší chuť a půjdou lépe mixovat.

03.

Semínka ihned spolu s ostatními surovinami přesuňte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Dle potřeby zřeďte dalším olejem (hodí se slunečnicový i olivový) nebo trochou vody. Ochutnejte a případně dochuťte solí, citronem či křenem.

Zdravě, ale bez práce

Jestli se vám nechce s pomazánkou dělat vůbec, podívejte se na sortiment zdravých výživ nebo drogerií, často nabízejí dipy a pomazánky s podobně dobrým složením, navíc také vhodné i při keto, veganské či bezlepkové dietě.

Foto: Archiv firem

Někdy paradoxně snadněji než jednotlivé suroviny seženete v bio složení spíše hotové pomazánky. Zleva: Prodietix, 235 g, 89 Kč; dm, 180 g, 44,90 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Řepa v kombinaci s křenem a semínky je skvělou volbou i na cesty. Zleva: Bio Rudolfs, 235 g, 85 Kč; Seneb, 140 g, 54,90 KčFoto: Archiv firem

K pomazánce si upečte tento skvělý semínkový chleba bez mouky, snadný kváskový chléb z žitné mouky bez hnětení nebo jen pokrájejte čerstvou zeleninu a dejte si ji jako zdravý dip.

Reklama

Související témata:

Načítám