Hlavní obsah
3,6
(26)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jestli jste tak trochu hračička (nebo milovnice růžové barvy), máme pro vás recept na originální – nejen silvestrovské – pohoštění. Pohankové bliny! Po řepě jsou krásně růžové a lehce nasládlé, křen jim naopak dodá lehký říz, můžete je udělat i úplně bez lepku a navíc krásně vypadají. Co víc si přát?

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 kusů
Na lívanečky (pro bezlepkovou verzi dejte jen pohankovou mouku)
  • 125 ml mléka
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička cukru moučka
  • 75 g hladké mouky
  • 75 g pohankové mouky
  • 1 ks vejce
  • 200 g červené řepy
  • 2 lžíce křenu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce tuku
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 100 g uzené ryby
  • 4 ks křepelčích vajec
  • 2 lžíce čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

Droždí a cukr rozmíchejte v teplém mléce. Řepu (ne naloženou v sladkokyselém nálevu, ale vařenou) rozmixujte dohladka s nastrouhaným křenem. Z bílku ušlehejte tuhý sníh.

02.

Obě mouky smíchejte s mlékem s droždím, řepou, žloutkem, solí a nakonec opatrně zapracujte sníh. Přikryjte a nechte v teple 30 až 60 minut kynout.

03.

Z vykynutého těsta smažte na pánvi asi 4cm lívanečky. Můžete je smažit i nasucho, ale nebudou mít tak pěknou barvu –díky oleji si ji ponechají. Podávejte ihned nebo před konzumací krátce zahřejte v troubě či na pánvi.

Foto: Eva Malúšová

Růžové pohankové lívanečky krásně doplní vaši silvestrovskou tabuliFoto: Eva Malúšová

04.

Bliny servírujte s kysanou smetanou, uzeným lososem či jinou rybou, vařeným křepelčím vejcem a snítkou kopru. Hodí se i kapary, restované houby a místo smetany oceníte i crème fraîche nebo smetanu ochucenou křenem, bylinkami či další řepou. Nic nezkazíte ani kaviárem, polníčkem nebo proužky salátové okurky.

Tip: Podívejte se na další tipy na silvestrovské občerstvení!

Zbylou řepu můžete použít třeba do řepného hummusu nebo efektních řepných rolek s křenem.

Reklama

Načítám