Hlavní obsah

Pomazánka z červené řepy a semínek

Hodnocení:
(152)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

U veganských jídel vždy usiluji o to, aby v ideálním případě chutnala ještě lépe než ta ze živočišných produktů. A s čistým svědomím můžu říct, že u pomazánky z pečené řepy a pražených semínek se to povedlo. Zkuste tuhle živinami nabitou dobrotu také!

Ingredience pro:
1 misku
  • 600 g červené řepy
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 8 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 špetka chilli vloček
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1/2 citronu
Článek

Postup

Krok 1: Řepy (vybírejte spíše menší kusy, jsou chutnější a rychleji se upečou) vcelku zabalte do alobalu a asi hodinu pečte při 180 °C do měkka. Ideální je řepy do trouby přihodit, zatímco pečete koláč nebo něco jiného.

Krok 2: Slunečnicová semínka mezitím zalijte vodou a nechte 1 až 2 hodiny změknout.

Foto: Autorka

Pokud chcete z pomazánky mít spíše dip, jednoduše ji rozřeďte trochou vody nebo kvalitního oleje

Krok 3: Na pánvičce nebo malém rendlíku pomalu zahřívejte olej s římským kmínem, chilli dle chuti a sezamem. Když se koření rozvoní, přihoďte nahrubo nadrcený česnek a ještě pár vteřin na malém plameni opékejte. Jde o to, aby česnek ztratil štiplavost, ale zároveň nezhořkl.

Krok 4: Upečené řepy oloupejte, pokrájejte na menší kusy a spolu se slitými slunečnicovými semínky, ochuceným olejem, šťávou z půlky citronu, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem rozmixujte ve stolním robotu nebo tyčovým mixérem dohladka. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citron.

Krok 5: Podávejte na celozrnném chlebu nebo jako dip k zelenině. Uchovávejte v lednici a do 3 dnů spotřebujte.

Foto: Autorka

Jí se i očima a zrovna řepa dodá všem jídlům parádní barvu

Tip: Semínka můžete vyměnit za vlašské ořechy (těm spíš než namáčení prospěje krátké opečené na suché pánvi) a místo citronu můžete dát balzamiko, které se k nasládlé řepě také hodí. Pro milovníky sladce pikantních chutí přidejte ještě lžíci medu.

Zkuste také olivovou tapenádu s ančovičkami. A řep upečte rovnou víc, je z nich i skvělý řepný salát!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek