Hlavní obsah
3,1
(160)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pomazánka z pečené řepy a pražených semínek? Proč ne! Zkuste tuhle živinami nabitou dobrotu také!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
  • 600 g červené řepy
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 8 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 špetka chilli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1/2 ks citronu
Článek

Postup

01.

Řepy (vybírejte spíše menší kusy, jsou chutnější a rychleji se upečou) vcelku zabalte do alobalu a asi hodinu pečte při 180 °C do měkka. Ideální je řepy do trouby přihodit, zatímco pečete koláč nebo něco jiného.

02.

Slunečnicová semínka mezitím zalijte vodou a nechte 1 až 2 hodiny změknout.

Foto: Autorka

Pokud chcete z pomazánky mít spíše dip, jednoduše ji rozřeďte trochou vody nebo kvalitního olejeFoto: Autorka

03.

Na pánvičce nebo malém rendlíku pomalu zahřívejte olej s římským kmínem, chilli dle chuti a sezamem. Když se koření rozvoní, přihoďte nahrubo nadrcený česnek a ještě pár vteřin na malém plameni opékejte. Jde o to, aby česnek ztratil štiplavost, ale zároveň nezhořkl.

04.

Upečené řepy oloupejte, pokrájejte na menší kusy a spolu se slitými slunečnicovými semínky, ochuceným olejem, šťávou z půlky citronu, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem rozmixujte ve stolním robotu nebo tyčovým mixérem dohladka. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, pepř nebo citron.

05.

Podávejte na celozrnném chlebu nebo jako dip k zelenině. Uchovávejte v lednici a do 3 dnů spotřebujte.

Foto: Autorka

Jí se i očima a zrovna řepa dodá všem jídlům parádní barvuFoto: Autorka

Tip

Semínka můžete vyměnit za vlašské ořechy (těm spíš než namáčení prospěje krátké opečené na suché pánvi) a místo citronu můžete dát balzamiko, které se k nasládlé řepě také hodí. Pro milovníky sladce pikantních chutí přidejte ještě lžíci medu.

Zkuste také olivovou tapenádu s ančovičkami. A řep upečte rovnou víc, je z nich i skvělý řepný salát!

Reklama

Načítám