Hlavní obsah
3,0
(623)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tento nepečený dezert z piškotů, kompotu a pudinku symbolizuje pro celé generace chuť časů dávno minulých, tak se s námi vydejte na kulinářský výlet do minulosti!

15 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Dort
  • 150 g dětských piškotů
  • 150 g kompotu
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce marmelády
Pudink
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Tradičně se tento dezert připravuje spíše do velké mísy, ze které se jednoduše nabírá naběračkou, ale použít můžete i dortovou formu: tu vyložte potravinovou folií. 

02.

Kompot (hodí se domácí broskvový nebo mandarinkový) sceďte, sirup uchovejte a ovoce pokrájejte na kousky. Na dno vyskládejte polovinu piškotů, pokapejte trochou sirupu z kompotu a rumu, přidat můžete i trošku výraznějšího (např. rybízového) džemu, a obložte polovinou pokrájeného ovoce.

03.

Pudink uvařte z prášku, mléka a cukru podle návodu na obalu. Použít můžete jak vanilkový, tak čokoládový. Polovinu ho nalijte přes první vrstvu, obložte zbytkem piškotů, opět pokapejte sirupem, rumem a marmeládou, vyskládejte zbylé ovoce a rychle navrstvěte druhou polovinu pudinku.

04.

Nechte alespoň 3 hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne, zatuhnout v chladu, poté vyklopte a podávejte. Můžete ozdobit ušlehanou smetanou.

Foto: Greta Blumajerová

Před moučníkem servírujeme šunkové rolky v aspiku a klasické UHO - univerzální hnědou omáčkuFoto: Greta Blumajerová

A verdikt? S touto chutí jsme se vrátili zpátky do dětství na chatu k babičce a můžeme jedině doporučit! Snad jen toho rumu bývalo více... Pro dokreslení atmosféry připravte celé retro menu: na předkrm šunkové rolky s křenem a jako hlavní chod klasickou cibulovou omáčku hnědku.

Jaký dezert vám připomíná dětství? Máte vzpomínky na poctivky typu kynuté buchty a koláče, nebo u vás frčely spíše rychlé nepečené dezerty?

Reklama

Načítám