Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tento nepečený dezert z piškotů, kompotu a pudinku symbolizuje pro celé generace chuť časů dávno minulých, tak se s námi vydejte na kulinářský výlet do minulosti!

15 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Dort
  • 150 g dětských piškotů
    1
    3
  • 150 g kompotu
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce marmelády
Pudink
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 500 ml plnotučného mléka
    7
  • 3 lžíce cukru krupice
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Tradičně se tento dezert připravuje spíše do velké mísy, ze které se jednoduše nabírá naběračkou, ale použít můžete i dortovou formu: tu vyložte potravinovou folií. 

02.

Kompot (hodí se domácí broskvový nebo mandarinkový) sceďte, sirup uchovejte a ovoce pokrájejte na kousky. Na dno vyskládejte polovinu piškotů, pokapejte trochou sirupu z kompotu a rumu, přidat můžete i trošku výraznějšího (např. rybízového) džemu, a obložte polovinou pokrájeného ovoce.

03.

Pudink uvařte z prášku, mléka a cukru podle návodu na obalu. Použít můžete jak vanilkový, tak čokoládový. Polovinu ho nalijte přes první vrstvu, obložte zbytkem piškotů, opět pokapejte sirupem, rumem a marmeládou, vyskládejte zbylé ovoce a rychle navrstvěte druhou polovinu pudinku.

04.

Nechte alespoň 3 hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne, zatuhnout v chladu, poté vyklopte a podávejte. Můžete ozdobit ušlehanou smetanou.

Foto: Greta Blumajerová

Před moučníkem servírujeme šunkové rolky v aspiku a klasické UHO - univerzální hnědou omáčkuFoto: Greta Blumajerová

A verdikt? S touto chutí jsme se vrátili zpátky do dětství na chatu k babičce a můžeme jedině doporučit! Snad jen toho rumu bývalo více... Pro dokreslení atmosféry připravte celé retro menu: na předkrm šunkové rolky s křenem a jako hlavní chod klasickou cibulovou omáčku hnědku.

Jaký dezert vám připomíná dětství? Máte vzpomínky na poctivky typu kynuté buchty a koláče, nebo u vás frčely spíše rychlé nepečené dezerty?

Energetická hodnota celkem pro: 24 cm průměr formy
Energie6 589,98 kJ
Bílkoviny31,38 g
Tuky23,99 g
Sacharidy301,7 g
Sůl0,91 g
SAFA15,27 g
Vláknina5,52 g
Cukry181,34 g

Načítám