Hlavní obsah

Retro i trendy v jednom: manšestr je v kurzu, vévodí mu ale zářivé barvy i neotřelé střihy

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předchůdce žebrované tkaniny pochází ze starověkého Egypta, ale manšestr, který znáte dnes, vznikl v Anglii až koncem 18. století. Konkrétně v městě Manchester během průmyslové revoluce. Zprvu jej oblékala pouze dělnická třída, pevný odolný materiál byl po pracovní oděv zkrátka ideální. Rozkvět zažil v sedmdesátých letech, a přestože byly časy, kdy upadl v zapomnění, dnes je opět v kurzu.

Článek

Ačkoliv ho návrháři používají k výrobě čepic, sukní i bund, nejtypičtějším manšestrovým kouskem v jejich kolekcích jsou kalhoty. Víte, že si je zamilovala i proslulá britská herečka Jane Birkin (75)? Pokud chcete jít ve stejných stopách, pořiďte si stylové nohavice ještě před začátkem léta. Hřejivá látka je skvělou volbou do aktuálního počasí, kdy bývá obzvláště po ránu a na večer stále chladno.

Kapsáče, mrkváče i zvonáče

Střihy manšestrových kalhot opisují současné trendy. Pokud holdujete módním návratům z minulého století, vsaďte na ikonické zvonáče či kapsáče, které najdete pod označením cargo. Upřednostňujete-li nestárnoucí klasiku, poohlédněte se po rovných nohavicích či modelech s vysokým pasem. Horkou novinkou jsou pak manšestrové tepláky.

Myslete na to, že žebrovanému materiálu sluší kombinace s jednoduchým hladkým svrškem. Vyhněte se experimentům v podobě svetrů s výrazným copánkovým vzorem a vyměňte je za minimalističtější verzi. Co se týče barev kalhot, designéři vám dávají volnou ruku. Vybírejte z pastelových odstínů růžové či fialové, jarní žluté, atypické petrolejové nebo sáhněte po tradiční černé a krémové.

V růžové 

Foto: Archiv firem

Zleva: Shein, 572 Kč; Cropp, 699 KčFoto: Archiv firem

Ve sportovním stylu 

Foto: Archiv firem

Zleva: American Vintage (prodává Zalando), 3800 Kč; Adidas (prodává Asos), 739 KčFoto: Archiv firem

Široké nohavice 

Foto: Archiv firem

Zleva: NA–KD, 1729 Kč; Wrangler (prodává Zoot), 1727 KčFoto: Archiv firem

V petrolejové 

Foto: Archiv firem

Zleva: s.Oliver, 1189 Kč; Next, 1735 KčFoto: Archiv firem

Zvonáče 

Foto: Archiv firem

Zleva: Bonprix, 599 Kč; About You, 1229 KčFoto: Archiv firem

V černé 

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 699 Kč; Tchibo, 799 KčFoto: Archiv firem

V krémové 

Foto: Archiv firem

Zleva: NA–KD, 1579 Kč; Esprit, 899 KčFoto: Archiv firem

Kapsáče

Foto: Archiv firem

Zleva: Pimkie (prodává About You), 1049 Kč; Stradivarius, 799 KčFoto: Archiv firem

Načítám