Hlavní obsah

Nejslavnější kabelky: Hermès za půl milionu milovala Grace Kelly, Vuittonku zase Audrey Hepburn

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé z nich se narodily o dost dříve než vy, a přesto stále figurují na našich snových wish listech. Pravda, jejich cena je astronomická, u některých ale časem roste a představují tak zajímavou investici. Které kabelky patří mezi ikonické kousky?

Článek

Pochází z prostředí luxusních módních domů a touží po nich celebrity, influencerky i běžní smrtelníci. Kdy tyhle ikonické kabelky vznikly a díky komu jsou vlastně tak známé? Pojďte se trochu módně dovzdělat.

Hermès, Kelly

Legendární Kelly od francouzské značky Hermès získala jméno po herečce a tehdy už i monacké kněžně Grace Kelly (†52), která si prostornou kabelkou před fotografy zakrývala rostoucí těhotenské bříško. Kráska kabelku natolik proslavila, že ji značka na konci padesátých let pojmenovala po ní, model nicméně vznikl už kolem roku 1930. Kromě Kelly je u módního domu populární i stylově podobný model Birkin, spjatý s herečkou Jane Birkin (75).

Kolik stojí? Dostat se ke kabelce Hermès není jen tak, a to ani v případě, že na ni máte vyčleněný půlmilionový budget. Značka je vyrábí v omezeném množství a oficiální cestou si ji může pořídit jen hrstka šťastlivců. Kabelka, která neztrácí na hodnotě, se dá sehnat „z druhé ruky“ od 300 000 korun výš.

Foto: Profimedia.cz, archiv firmy

Herečka Grace Kelly kabelkou chytře maskovala počáteční známky těhotenství. Na fotce je s monackým knížetem Rainierem III. (†81), kterého si v roce 1956 vzala za mužeFoto: Profimedia.cz, archiv firmy

Chanel, 2.55

Inovátorské návrhářce Gabrielle „Coco“ Chanel (†87) vděčíme za mnohé módní nápady, svět kabelek ale v roce 1955 navždy změnila. Tehdy stvořila ikonickou 2.55 s řetízkovým uchem (dvě pětky odkazují na rok zrodu, dvojka označuje únor), která je dodnes jednou z nejpopulárnějších a nejžádanějších kabelek. Návrhářka se přitom snažila ženám trochu ulehčit život – v padesátých letech se všechny kabelky nosily v ruce.

Kolik stojí? Nový model 2.55 přijde na necelých 200 000 korun, záleží na velikosti.

Foto: Profimedia.cz, archiv firmy

Model 2.55 nosila i francouzská herečka Danielle Darrieux (†100) – momentka je z roku 1970Foto: Profimedia.cz, archiv firmy

Louis Vuitton, Speedy

Dějiny módního domu Louis Vuitton se začaly psát v roce 1854 a vlajkovou lodí francouzské značky byly kufry. Až v roce 1930 přišly víkendové tašky a kabelka Express, která byla později přejmenovaná na Speedy. Na svou velkou slávu si ale musela počkat do roku 1965, kdy si ji zamilovala krásná herečka Audrey Hepburn (†63). Model Speedy v klasickém monogramovém provedení nosila pravidelně a přispěla tak k jeho velké popularitě. Speedy patří dodnes mezi nejoblíbenější modely značky.

Kolik stojí? Model Speedy začíná na 35 000 korunách.

Foto: Profimedia.cz, archiv firmy

Kabelka Speedy dělala častý doprovod herečce Audrey HepburnFoto: Profimedia.cz, archiv firmy

Dior, Lady Dior

V roce 1995 se manželka francouzského prezidenta Jacquese Chiraca (†86) obrátila na místní módní dům Dior s prosbou, jestli by neměli vhodnou kabelku pro princeznu Dianu (†36), která se chystala na oficiální návštěvu Paříže. Tehdy byl hlavou luxusní značky návrhář Gianfranco Ferré (†62) a Bernadette Chirac (88) doporučil nový model Chouchou, který se v té době ještě ani neprodával. Princezna z Walesu si kabelku natolik zamilovala, že si ji údajně objednala ve všech možných barvách a značka ji hrdě přejmenovala na Lady Dior.

Kolik stojí? Mini verze Lady Dior se pohybuje od 100 000 korun výš.

Foto: Profimedia.cz, archiv firmy

Lady Dior je pojmenována po opravdové lady. Princezně Dianě, která kabelku dostala daremFoto: Profimedia.cz, archiv firmy

Fendi, Baguette

Módní bageta byla navržena v roce 1997 a stala se první „it bag“, tedy kabelkou, po které toužila každá druhá žena. Kabelka se nabízí ve třech velikostech a s každou sezonou mění tvář. Co ale zůstává, je její tvar a fakt, že se díky krátkému popruhu nosí v podpaží, přesně tak, jako sáček s čerstvou bagetou. Baguette ke slávě dopomohl seriál Sex ve Městě (1998–2004) a jeho hlavní představitelka Carrie Bradshaw. Kudrnatá blondýnka, kterou hrála Sarah Jessica Parker (56), ji nosila v původním seriálu a vrátila se k ní i v pokračování A jak to bylo dál.

Kolik stojí? Modely Baguette začínají na 60 000 korunách.

Foto: Profimedia.cz, archiv firmy

Její nejslavnější nositelkou je Carrie. Baguette si zahrála i v nové sérii A jak to bylo dálFoto: Profimedia.cz, archiv firmy

Dior, Saddle

Druhou účastí nechceme nijak nadržovat značce Dior, jejich Saddle bag je ale natolik přelomová, že se nedá nezmínit. Za kabelku inspirovanou tvarem koňského sedla můžeme přičíst kredit návrháři Johnu Gallianovi (61), který kabelku pro francouzskou značku navrhl v roce 1999 a představil ji v jarní ready-to-wear kolekci roku 2000. Kabelku tehdy nosily cool holky Jako Paris Hilton (41), Nicole Richie (40) nebo Mischa Barton (36), Saddle ale stále perfektně prospívá i dnes. V roce 2018 ji vrátila na scénu návrhářka Maria Grazia Chiuri (58).

Kolik stojí? Na Saddle mini budete potřebovat více než 70 000 korun.

Foto: Profimedia.cz, archiv firmy

Saddle bag často dělá doprovod i influencerkám a holkám z módního světaFoto: Profimedia.cz, archiv firmy

Reklama

Načítám