Hlavní obsah

Proč pít denně zelený čaj? Chrání srdce, spaluje tuky a zvládnete si ho vypěstovat i doma

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Reklama

Je zelený čaj skutečně tím pokladem, který vám pomůže k pevnějšímu zdraví? Umíte ho správně připravit? A víte, že si ho můžete vypěstovat doma v květináči?

Článek

Někdo zelený čaj miluje, jiný o něm nechce ani slyšet. Patříte-li do druhé skupiny, bude to možná jen proto, že jste nevychytali správnou přípravu nápoje nebo jste nenarazili na kvalitní čaj. Dejte mu ještě jednu šanci, zaslouží si to. Obsahuje totiž spoustu látek, které jsou důležité pro vaše zdraví.

Chrání cévy a spaluje tuky

O pozitivních účincích zeleného čaje na organismus se toho napsalo hodně. Už mniši ve staré Číně tvrdili, že podporuje především činnost srdce, mozku a nervové soustavy. Slavnému nápoji se věnují i současné vědecké studie a potvrzují, že obsahuje hodně polyfenolů a dalších antioxidantů, které mohou příznivě ovlivnit kardiovaskulární systém včetně hodnoty cholesterolu.

Zelený čaj navíc obsahuje aminokyselinu L-theanin, která má zklidňující účinek na nervovou soustavu (depresivní nálady, úzkosti, nervozita), přitom však neuspává. A nechybí ani oblíbené téma – snižování hmotnosti. Díky katechinům, které štěpí tuky, může mít každodenní pití zeleného čaje kladný vliv na váhový úbytek. Tím to však nekončí: silné antioxidanty si poradí s nahromaděnými volnými radikály, vitamin E podpoří růst vlasů, fluorid snižuje tvorbu zubního kazu a dále je zelený čaj zdrojem vápníku, mědi, zinku, fosforu a manganu.  

Kolik zeleného čaje vypít

Zelený čaj je pro organismus prospěšný a nic vám nebrání, abyste si ho dopřávali každý den. Nechybí v něm ani vitamin C, který právě v tomto období neustálých výkyvů počasí podpoří imunitu. Chcete-li vyzkoušet příznivé účinky nápoje naplno, měli byste ho vypít asi litr denně, ale samozřejmě každý šálek se počítá.

Foto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Zeleného čaje byste měli vypít ideálně litr denně Foto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Jaký čaj vybrat

Zeleného čaje je několik druhů a jejich příprava se může mírně lišit, platí však, že nechcete-li se připravit o bohatou chuť a příjemné ovocné aroma, je dobré se inspirovat osvědčeným postupem starých Číňanů. Toužíte po skutečně kvalitním nápoji? Pak používejte pouze sypaný – v sáčku je rozemletá směs, u níž si nikdy nemůžete být stoprocentně jistí, co vlastně obsahuje. Materiál sáčku se navíc chová jako mírně nepropustná membrána, takže brání absolutnímu vylouhování.

Jak správně připravit zelený čaj

Voda by neměla být chlorovaná – chlor ničí účinky zeleného čaje. Ideální je voda měkká, filtrovaná a pramenitá. Nápoj byste měli připravovat v keramické či skleněné konvici s víčkem, použít lze i speciální japonskou konvičku kjúsú. Na každý šálek (250 ml) počítejte čtyři až pět gramů čaje. V žádném případě ho však nezalévejte vodou, která se právě dovařila! Nechte ji odstát na zhruba 60 až 80 stupňů Celsia (užijte ji asi pět minut po uvaření). Vařící voda ničí vitaminy a často také může za nepříjemně hořkou chuť nápoje.

Doporučená doba louhování se různí podle druhu čaje, ale jedná se zhruba o jednu minutu. Do šálku pak čaj nalévejte přes sítko – někdo dává přednost ryze přírodnímu z bambusu, jiný praktičtějšímu plastovému či nerezovému.

Čajové lístky po prvním slití určitě nevyhazujte! Vylouhujte je ještě nejméně jednou: podle odborníků je právě druhý nálev nejkvalitnější. Nicméně je třeba zalít lístky teplejší vodou a louhovat jen 10 až 15 vteřin.

Jak si vypěstovat zelený čaj doma

Semena čajovníku seženete ve speciálních semenářstvích. Nejdříve je namočte alespoň na dva dny do vody a potom je zasejte do navlhčeného rašelinového substrátu s nízkým obsahem vápníku. Jeho mírnou vlhkost udržujte po celou dobu pěstování. Se vzdušnou vlhkostí vám pomohou různé odpařovače či pokojové fontánky. Ideální je truhlík či květináč umístit na teplé, světlé, ale nikoli slunečné místo. Dobré je zaštipovat už mladé rostlinky. Čaj připravený z čerstvých nebo sušených lístků bude mít sice asi o něco slabší chuť než ten sklizený na plantážích, ale zato budete mít určitě radost z vlastního pěstitelského úspěchu.

Reklama

Načítám