Hlavní obsah

Robotický vysavač: Past na peníze?

Foto: Goddess

Robotický vysavač uklízí sámFoto: Goddess

Reklama

Automatická pračka i inteligentní myčka už jsou nedílnou součástí vybavení domácností. Tak proč nevyužít ten luxus, kdy stačí jen zmáčknout jedno tlačítko a o nic víc se nestaráte, také u vysavačů? Těch robotických přibývá a zlevňují. Chystáte se ho letos dát někomu pod stromeček? Nejdřív si zjistěte, zda se to opravdu vyplatí!

Článek

Reakce na robotické vysavače jsou jen dvě: buď naprosté nadšení, nebo naopak zklamání. Nic mezi tím. Důkazem jsou i příspěvky dvou z vás. „Před dvěma lety jsem o něm říkala, že je to hloupost, kterou doma nechci. Teď jsem ho dostala jako dárek a jsem z něj nadšená stejně jako z myčky nebo sušičky. Je sice trochu hlučnější, takže představa, že si lehnu na kanape a budu sledovat televizi, zatímco on bude uklízet, vzala za své, ale jinak nemá chybu. Po probuzení ho zapnu v ložnici, když jdu se synem ven, jezdí po chodbě a koupelně, když prcek spí, mám ho v obýváku. A za týden jsem už dvakrát vysypávala sáček, co toho ze země sebral, to mě opravdu příjemně překvapilo,“ popisuje svou zkušenost Katka.

Foto: Ecovacs

Díky malé výšce zajede i pod gaučeFoto: Ecovacs

A zde je příklad opačný, zkušenost Lenky Horákové: „Půjčila jsem si ho od přátel, abych zjistila, jestli opravdu funguje. Na běžné plovoucí podlahy je super, i když mu úklid trvá dost dlouho. Zklamalo mě ovšem to, že nevyluxuje větší množství rozsypaného cukru. Na koberce se mi také neosvědčil, protože bere pouze prach a ne hrubší nečistoty. Bez klasického vysavače se proto stejně neobejdu. Podle mě se hodí do ultramoderních domácností, kde jsou samé plovoucí podlahy a žádný nábytek. Necháte ho tam o samotě běhat a on sebere takový ten základní prach. Když to shrnu, jde o poměrně drahou hračku. Jsem pohodlná, ale vstát a zamést trvá kratší dobu než se dívat na zběsile se točící vysavač, jak se pere s podlahou dvě hodiny a ještě to není na sto procent.“

Jak tedy robotické vysavače fungují a pro koho jsou určené?

Foto: RobZone

Vysavač sám zaparkuje do základnyFoto: RobZone

Velmi účinné koště

I sami výrobci přiznávají: robotické vysavače nikdy nenahradí ty klasické – k tomu nemají dostatečný sací výkon. Firmy ho na obalech neuvádějí, ale přiznávají, že je několikanásobně nižší než u klasických. Robotické přístroje zvládnou zcela bez problému běžný úklid, takže po návratu z práce nebudete muset zametat drobky od snídaně a nahromaděný prach. Čas tak můžete věnovat něčemu milejšímu než zametání.

Stejně tak budou užitečné, pokud máte doma zvířata, ráno zametete a večer vás u dveří opět vítá chomáč chlupů. S tím si automatické vysavače zpravidla dokážou poradit. A platí to hlavně tehdy, pokud máte tvrdé podlahy – tedy dřevo, laminát nebo dlažbu. Pokud si správně vyberete, zvládnou i nízké koberce s výškou jeden až dva centimetry. V tomto případě je ale třeba při nákupu otočit robota „na záda“ a podívat se, zda má vespod jen sací otvor nebo jestli v něm rotuje i kartáč. Právě druhá verze je vhodná na nízké koberce, první si s nimi neporadí.

Stále vás ale nemine povinnost vzít jednou za týden do ruky klasický lux a vysát prach z pohovky a třeba kusových koberců po bytě, o těch klasických ani nemluvě. To platí pro všechny přístroje. Je jedno, zda jste za ně zaplatili tři, nebo třicet tisíc korun.

Foto: Samsung

Ty nejdražší jsou vybaveny navigačním systémemFoto: Samsung

Proč jsou některé tak drahé?

Cenu vysavačů ovlivňuje hlavně způsob, jakým se po bytě pohybují. Ty nejlevnější mají „pouze“ předem naprogramované pohyby, které zajistí, aby projely prakticky celou místnost. Když budete přístroj pozorovat, zjistíte, že chvíli jezdí kolem zdi, pak se točí do spirály, opisuje tvar písmene Z nebo jezdí náhodně. Je statisticky propočítáno, že kombinací takových směrů projede skoro každé místo v pokoji minimálně jednou.

Dražší typy vysavačů, které svůj pohyb řídí buď pomocí ultrazvukových signálů, přijdou přibližně na deset až patnáct tisíc korun. Existují dokonce i přístroje vybavené navigačním systémem, který jim pomáhá v orientaci. Za ty ale dáte třicet tisíc. Díky tomu si zmapují prostor a pak celkem spořádaně jezdí po bytě a vyhýbají se různým překážkám včetně šňůr. Stejně tak poznají, kde je postavena dokovací, tedy dobíjecí stanice, do které se při vybití baterie automaticky vracejí. Tím, že je pohyb takto organizovaný, úklid trvá kratší dobu.

Foto: Goddess

Vysávání bude bavit i dětiFoto: Goddess

Vysavač, nejlepší přítel člověka

Pro všechny typy platí, že díky své nízké výšce nemají problém uklidit pod pohovkou, postelí či stolkem. Všechny jsou také vybavené speciálními postranními kartáči, které, jak se točí, vymetají prach ode zdi i podél stěn a hrnou ho k sacímu otvoru, kde je následně vysát do zásobníku na nečistoty.

Obavy z používání robotických vysavačů nemusejí mít ani ti, kteří mají v bytě schody nebo jiná výšková převýšení. I ty nejlevnější jsou vybavené bezpečnostními senzory, které zabrání jejich pádu ze schodů a slouží k rozpoznání překážek. Navíc k nim firmy dodávají magnetické pásky, kterými vysavači vyhradíte terén, ve kterém se může pohybovat.

A na závěr zpráva pro majitele domácích mazlíčků: Tito miláčkové se mají navzájem rádi. Robotické vysavače jsou totiž mnohem tišší než klasické, proto se jich nelekají. Většinou na ně reagují neutrálně, výjimečně je pojmou za kamarády, za kterými běhají a strkají do nich packou.

Myslíte si, že je robotický vysavač pro vás ideální a že byste ho také měli rádi?

Reklama

Související témata:

Načítám