Hlavní obsah

Co dělat, když se pes dusí? Použijte Heimlichův hmat

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši čtyřnozí miláčci jsou součástí rodiny a stejně jako nás i je trápí mnohé neduhy a civilizační nemoci, jako je rakovina, srdeční slabost nebo různé virózy. A právě jimi jsme na podzim my i naši mazlíčci ohroženi nejvíce. Jste ale schopni rozeznat dušení od pouhého kašle nebo reverzního kýchání a víte, jak psovi pomoci?

Článek

Téměř každý pes je občas nemocný, a proto není třeba panikařit při prvním zakašlání. Důležité je především rozeznat, zda jen kašle, nebo se už dusí, a je třeba neprodleně zasáhnout. Kašlat může pes hned z několika důvodů. Nejčastější je stejný jako u nás lidí, a to infekce dýchacích cest. Stačí delší procházka v dešti a větru a pes může snadno prochladnout.

Kašlání u psů

Kašel se u psů projevuje celkovou dušností, chrčením, sípáním nebo i lapáním po dechu. Přichází ve více či méně pravidelných intervalech, které by ale neměly trvat příliš dlouho. Pes může být unavenější než obvykle a také se může více stranit vaší pozornosti. Pokud se jedná o klasické nachlazení, nemělo by kašlání trvat déle než 2 až 4 dny. Je nutné psovi dopřát klid, teplo a dostatek tekutin a pro lepší vykašlávání mu můžete podávat jitrocelový sirup, vždy je ale lepší poradit se s veterinářem. Vyhledat jeho radu pak bude nutné, pokud váš pes kašle i po 4 dnech.

Další možné příčiny kašle už bohužel nejsou tak snadno léčitelné a bez vyhledání veterináře je nevyřešíte. Nejčastěji se jedná o srdeční onemocnění (především pokud pes kašle ve spánku), může mít parazity nebo zánět plic, možná se pokouší vykašlat něco, co spolkl, ale také může být kuckání příznakem rakoviny.

Co je tzv. psincový kašel

Velmi častá je nemoc zvaná psincový kašel, na kterou ale existuje očkování. Často postihuje psí seniory, štěňata, gravidní feny a celkově psy se sníženou imunitou. Přestože u mnoha psů mívá průběh jako klasické nachlazení, může ho mít i daleko vážnější a vést až k podání antibiotik veterinářem.

Reverzní (zpětné) kýchání

Zpětné kýchání je často mylně považováno za dušení. Pes prudce syčivě lapá po dechu dlouhými nádechy a hlavu má nataženou dopředu. Přestože často vypadají tyto epizody hrůzostrašně, jedná se o neškodný reflex způsobený svalovou křečí v okolí měkkého patra a hrtanu. Přestože jde o neškodný záchvat, můžete psovi pomoci ucpáním nosních dírek a pozvednutím hlavy, čímž se mu natáhne krk a uvolní zaťaté svaly.

Foto: Vikafoto33, Shutterstock.com

Reverzním kýchání trpí nejvíce plemena s krátkým čumákemFoto: Vikafoto33, Shutterstock.com

Když se pes dusí

Dušení je noční můrou každého majitele psa. Pes může snadno vdechnout něco, co mu zneprůchodní dýchací cesty, a není v jeho silách se toho zbavit.

Dušení může začít snahou psa vykašlat cizí předmět nebo dávením nasucho. Námahou třeští oči, může si mnout čumák tlapou a postupně mu kvůli zamezení přísunu kyslíku může zfialovět sliznice oka, tlamy a také jazyk. Postupně se začne motat a přestává mít sílu na samotné dávení a kašlání, až si nakonec lehne na bok a upadne do bezvědomí. Abyste tomuto scénáři unikli, je třeba zachovat klid a přesně vědět, co dělat.

Pomoc při dušení psa

1.    Zkontrolujte tlamu

Když se pes začíná dusit, může mít něco uvázlé v tlamě. Pokud máte možnost, těleso mu bezpečně vyberte tak, aby nezajelo hlouběji do hrtanu.

2.    Udeřte psa mezi lopatky

Pokud předmět nemůžete z tlamy vytáhnout, jednou rukou psovi za břicho nadzvedněte zadní část těla a druhou proveďte 3-5 rázných úderů plochou dlaně mezi lopatky.

3.    Použijte Heimlichův hmat

Pokud předmět stále nevypadl, je na řadě Heimlichův hmat, který se aplikuje pouze u středně velkých a velkých plemen (u malého lze hmat nahradit několika ráznými stlačeními hrudního koše ze stran). Rukama obemkněte psovi hrudník, v místě mečovitého výběžku hrudní kosti zakryjte pěst druhou rukou a několikrát stlačte šikmo vzhůru směrem k bránici.

Pokud žádný z těchto úkonů nezabral a pes již upadá do bezvědomí, je nejvyšší čas zavolat zvířecí záchranku.

Načítám