Hlavní obsah

Jak zvládnout agresivního psa? Důležité je ho uklidnit a správně s ním komunikovat

Foto: Fercast, Shutterstock.com

Foto: Fercast, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je váš pes agresivní? Řekneme vám, jak to poznat. Poradíme vám, co dělat, když je pes agresivní na svého majitele nebo ostatní psy, a jak postupovat, když pes kouše. Dozvíte se, co znamená vodítková a strachová agrese. Poradíme vám také, jak psa uklidnit a jak nejlépe předejít agresivnímu chování. Jakou pomoc nabízí odborníci nebo vychovatelé a je kastrace řešením?

Článek

Agresivita u psa může vypadat různě. Zvíře může být velmi rozrušené, neklidné, a může dokonce napadat své majitele nebo být agresivní vůči ostatním psům. Příčinou takového chování může být špatný vztah s majitelem, špatná výchova nebo je také možné, že agresivita psa zkrátka nemá žádný relevantní důvod. Pes může být vystrašený a svým agresivním chováním může ohrozit i děti. Jak tedy psa s násilnými tendencemi uklidnit? Dá se pes převychovat? A má kastrace vliv na jeho chování?

Pes je agresivní na majitele a ostatní psy, proč situaci ihned řešit

Pes, který má tendence k útočnému jednání, může vrčet, kousat nebo škrábat. Agresivní psi také mívají upřený pohled, zježenou srst na hřbetu nebo vysoko zdvižený rovný ocas. Tyto a další podobné indikátory vás mohou včas upozornit na bezpečnostní problém pro vás, vaši rodinu nebo i vaše okolí. Pes s agresivními tendencemi může způsobit vážná poranění. Napadnout může i ostatní zvířata, a je tedy důležité, aby byl tento problém řešen co nejdříve. Ideální je tomu předejít.

Prevence agresivního chování psa

Prevence agresivity u psa je klíčová pro zachování zdravého a harmonického vztahu mezi psem a jeho majitelem. Představíme vám kroky, které můžete v tomto ohledu podniknout.

Psa správně socializujte

Řeč je nejen o socializaci s lidmi, ale i s ostatními zvířaty a prostředím. V případě socializace s ostatními psy je dobré, aby byl pes v kontaktu s těmi správně vychovanými. Před vypuštěním psa zklidněte. Dopřejte mu pocit bezpečí, ale stále pozorujte a vyhodnocujte situaci. K socializování se s okolím přistupujte až poté, co má váš pes naučené, že člověk je jeho útočištěm. Pak přichází na řadu začleňování psa do okolí. Poskytněte mu co nejširší škálu zážitků, aby znal situace jako například pobyt v místě s větší koncentrací lidí, cestování ve vlaku nebo třeba návštěvu u veterináře.

Vytvořte jasná pravidla komunikace se psem

Během tréninku učte svého psa, že klidné chování je odměněno. To platí i v předchozím případě - pokud je pes například v socializaci s ostatními psy klidný a spokojený, můžete ho odměnit pamlskem. Obecně můžeme při výcviku doporučit používání pozitivní motivace, ke zvládnutí psa nepoužívejte sílu. U citlivějších psů moc nezvyšujte hlas, to v nich může totiž vyvolávat stres nebo úzkost, čehož se při prevenci před agresivitou snažíte vyvarovat. Kromě verbální komunikace je také velmi důležitá komunikace neverbální. Psa hlaďte a dávejte mu pokyny, aby si uvědomoval, že jedná správně.

Foto: Bonsales, Shutterstock.com

Správná socializace psa je podstatnáFoto: Bonsales, Shutterstock.com

Vytvořte psovi příjemné prostředí

Vyhraďte psovi bezpečné místo, třeba pelíšek. Mělo by to být místo, kde se bude cítit bezpečně a může být sám, pokud to potřebuje. Pes by měl mít dostatek fyzické aktivity, můžete s ním chodit na procházky nebo třeba cvičit. Psa zabaví také zajímavé hračky; můžete mu dát třeba něco na žvýkání. Neméně důležité je psovi vyjadřovat lásku a pozornost, i tímto mu dodáte pocit radosti.

Jak uklidnit agresivního psa

I v tomto případě je lepší předcházet konkrétním situacím, o kterých víte, že dokážou vašeho psa znepokojit. Pokud například váš pes nemá rád rušná místa, kde se pohybuje velké množství lidí, zvolte klidnější variantu a vezměte ho na procházku do přírody. V případě, že se pes začne chovat agresivně, můžete ho také zkusit uklidnit pomocí hlasu nebo gest. Pomalými a jistými pohyby můžete dát psovi najevo, že se nic neděje, a klidným hlasem ho upokojovat. Někdy ale bohužel uklidnění nestačí a pes na vás může zaútočit.

Co dělat, když pes pokouše majitele

Nepodařilo se vám uklidnit agresivního psa a ten vás kousl. V tomto případě je třeba zachovat klid, odejít ze zorného pole psa, ošetřit rány a poté s ním opět navázat kontakt. Psa musíte nejprve nechat na bezpečném místě, aby se situace nezhoršila. Poté ošetřete zranění. Menší zranění většinou vyřeší dezinfekce a sterilní obvaz. Pokud jsou zranění závažnější, navštivte lékaře, který zhodnotí situaci a případně provede ošetření na místě. Po ošetření je důležité se vrátit k psovi. Je možné, že mohl zranění způsobit ze strachu a vědomě nemusel chtít ublížit. Mluvte s ním klidně, jasně, trpělivě, ale zároveň ho poučte a vycvičte, aby se situace nemusela opakovat.

Foto: Fercast, Shutterstock.com

Pokud vás pes kousne, je důležité odejít z jeho zorného poleFoto: Fercast, Shutterstock.com

Strachová agrese, agresivita na vodítku nebo nemoc u psa?

To, že vám nebo jinému zvířeti nechtěl pes ublížit, může podpořit i známý jev zvaný strachová agrese. Stejně jako většina živočichů i pes si postupně zvyká na různé podněty. U složitějších podnětů je vhodné, aby jim byl pes vystavován postupně od mírnějšího po silnější. Takovým způsobem si zvykne na podnět snadněji. V případě, že ho však zahltíte hned zezačátku silnými podněty, může to psa vystrašit a neznámá situace ho může donutit jednat právě agresivním chováním.

Dalším typem psí agrese je ta, kterou vykazuje na vodítku, jedná se o tzv. vodítkovou agresi. Tu si může pes vypěstovat jednoduše. Když se například potká s jiným psem a vy instinktivně nebo z obezřetnosti zatáhnete za vodítko, v očích psa ho potrestáte. K setkávání s ostatními psy si tak ten váš může vypěstovat strach a agresi, protože vždy, když nějakého potká, spojí si setkání s bolestí tahajícího vodítka. Agresivita může být někdy výsledkem propukající nemoci. Jestliže podle vás neexistuje jediný důvod, proč by měl být váš pes agresivní, zajděte za veterinářem nebo se poraďte s odborníkem.

Pomůže převýchova nebo kastrace agresivního psa?

V otázce řešení agresivního chování psů existuje také možnost převýchovy. Na internetu nabízí své služby různé školy, odborníci a vychovatelé. Ti nabízí například socializační procházky, kurzy převýchovy, konzultace, nebo dokonce psí tábory. Příkladem takové služby je Škola výcviku psů se stejnojmennými webovými stránkami. Nakonec se také nabízí možnost psa vykastrovat. S touto možností buďte však obezřetní. Jen v malém počtu případů může za psí agresivitu zvýšená hladina testosteronu. Problém s agresí tak může kastrace u psa ještě více prohloubit. Ve většině případů je psí agrese důsledkem nesprávné výchovy, je možné ji tedy řešit jinými prostředky, které byly zmíněny již dříve.

Načítám