Hlavní obsah

Běžné pokojovky mohou otrávit vašeho psa. Nejzákeřnější je difenbachie

Foto: Ulrika Merk, Shutterstock.com

Foto: Ulrika Merk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte k vášnivým zahrádkářům nebo pěstitelům, nebude pro vás novinka, že spousta rostlin je jedovatá. Zatímco vy si na manipulaci s nimi budete dávat pozor, váš čtyřnohý parťák může být méně opatrný a k tomu velmi vynalézavý. Pokud si říkáte, že nemáte zahradu, a je tedy po problému, jste na omylu – i spousta běžných pokojových rostlin může být pro psy jedovatá.

Článek

Stejně jako my lidé, i naši mazlíčci mohou být zapálenými zahradníky. Jen jejich „péče“ rostlinám většinou spíše škodí, než prospívá. Zatímco očůrávání vašich oblíbených růží může být zlozvyk, který mnohému páníčkovi přivodí tik v oku, okusování, vytrhávání, nebo dokonce žraní rostlin už může ublížit také samotnému psu. Přestože zvláště vysoká dávka rostlinných toxinů může způsobit srdeční zástavu nebo selhání ledvin, pravděpodobnost, že by následkem otravy nastala přímo smrt, je naštěstí většinou nízká. Otrava však může psovi způsobit velmi nepříjemné a také nebezpečné následky, jako je zvracení, průjem, podráždění kůže, otoky v tlamě, nebo dokonce zpomalení srdečního tepu. Rostlinné toxiny také často narušují funkci jater, ledvin nebo srdce. Pokud tedy váš pes patří k těm, kteří nenechají na pokoji žádnou rostlinu, zde najdete několik druhů, kterým byste se rozhodně měli vyhnout.

Difenbachie

Jedná se o jednu z nejoblíbenějších, ale bohužel také nejtoxičtějších rostlin, které se u nás doma běžně vyskytují. Zatímco naše babičky ji milovaly kvůli nenáročnosti a krásné kresbě na listech, dnes se častokrát od jejího pěstování upouští právě kvůli její toxicitě, která kromě zvířat ohrožuje také lidi (což bývá problém, především máte-li malé dítě). Při spolknutí i malé dávky jedu, který difenbachie obsahuje, dochází okamžitě k popálení jícnu a mnohdy také k otoku, jenž může v některých případech vést až k udušení. Pokud si tedy váš mazlíček vybral k ničení tuto rostlinu, neváhejte a okamžitě kontaktujte veterináře.

Strelície

Také oblíbená a velmi exoticky vyhlížející strelície může být pro psa fatální. Pokud se do ní váš mazlíček s chutí pustí, může se dostavit nevolnost, malátnost a potíže s dýcháním.

Monstera

Tuto rostlinu díky jejím vykrojeným listů rozeznají snad všichni. Dříve to býval velmi vítaný kousek exotiky, který chtěl mít každý doma, postupně však, také díky jejímu velkému vzrůstu, začal zájem o tuto nezaměnitelnou pokojovku upadat. V poslední době se však opět stala hitem a je vyhledávána nejen jako rostlina, ale také jako oblíbený dekorativní vzor na oblečení nebo dekorace. Pro psy je však silně jedovatá a vyvolává u nich podráždění sliznice, otoky, křeče a zvracení.

Aloe vera

Tato léčivá rostlina je nejčastěji pěstovaným sukulentem u nás. Kromě občasného zalití a světla nic jiného nepotřebuje a rychle a snadno se množí. Přestože gel, který se ukrývá uvnitř jejích dužnatých listů, běžně využíváme v kosmetice, lékařství, a dokonce i potravinářství, vnější slupka obsahuje aloin, jenž vyvolává silné žaludeční křeče a někdy také psychotické stavy.

Vánoční hvězda

Přestože pryšec nádherný, jak se správně vánoční hvězda jmenuje, bývá součástí našich domovů především v zimním období, dá se jako pokojovka pěstovat celoročně. Bohužel, stejně jako ostatní pryšce, obsahuje toxickou mléčnou šťávu, která může psovi způsobit zažívací problémy, krvavý průjem a neurologické poruchy.

Jak psa odradit od okusování rostlin?

Zkuste citron! Nechcete se vzdát pěstování pokojovek stejně urputně, jako se váš pes nechce vzdát jejich ničení? Zkuste do rozprašovače na rostliny nalít společně s vodou také trochu citronové šťávy– rostlinám to neublíží a psího raubíře to většinou bezpečně odradí.

Načítám