Hlavní obsah

Nejlepší psí plemena pro rodiny s dětmi. S tím, že pes není hračka, ale další její člen

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřnohý člen rodiny vám do života dokáže přinést tolik radosti, ale když si to nesedne, tak také dost starostí. Při výběru plemene se tak hodí orientovat se nejen podle vzhledu, ale vzít v potaz i typické vlastnosti. Vybrali jsme pětici, která s dětmi vytvoří sehraný tým.

Článek

Každý pes je osobnost, proto nikdy nemůžete stoprocentně vědět, jaký váš nový parťák bude. Přesto se ale dají určit plemena, která podle charakterového popisu zpravidla sedí do rodin s dětmi více a která méně. Následující zcela určitě patří mezi rodinné typy:

Zlatý retrívr a labrador

Zlatý retrívr je označovaný za možná úplně nejlepší rodinné plemeno. Dokonce by se dalo říct, že bez ní nemůže být. Retrívři svou rodinu milují, přirozeně ochraňují a jsou jí naprosto oddaní. Nejšťastnější se cítí, když mají svoji rodinnou smečku pohromadě. Jejich výchova není složitá. Velmi snadno se učí a výcvik poslušnosti zvládají velice rychle. Výhodou může být, že jsou tolerantní i k jiným zvířatům. Retrívr má natolik dobráckou povahu, že se skamarádí i s kočkou.

Lidé si často pletou zlatého retrívra s tím labradorským. Labrador je o něco menší a hlavně krátkosrstý. Co se ale vztahu k rodině a dětem týká, jsou na tom oba tihle zlaťáci podobně. Labrador je stejně učenlivý, povahový rozdíl spočívá snad jen v tom, že je o něco živější a je těžší ho unavit.

Foto: Tatyana Vyc, Shutterstock.com

Zlatý retrívr svoji rodinu hluboce miluje celým svým psím srdcemFoto: Tatyana Vyc, Shutterstock.com

Bígl

Stačí jeden jediný pohled hlubokýma kaštanovýma očima a okamžitě mu odpustíte úplně všechno. Bígl si rád hraje, provádí různé vylomeniny a v rodinně působí trošku jako třídní šašek. Co je ale nejdůležitější: miluje děti a užijete si s ním kopec legrace. Výhodou u bíglů je i jejich odolnost a vytrvalost. Jestli hledáte parťáka na výlety do přírody, pak budete oba spokojení. Bíglové milují jídlo a jsou velcí mlsouni. To ovšem může být nevýhoda, protože pokud nemají dostatek pohybu, přibírají hodně na váze. Na druhou stranu se dá toto plemeno právě díky jejich mlsnému jazýčku dobře vychovat a naučit spoustu triků. Pro pamlsek za odměnu se doslova přetrhnou.

Foto: Przemek Iciak, Shutterstock.com

Bígl je mlsoun a rodinný šašek, který vám svými kousky zvedne náladu Foto: Przemek Iciak, Shutterstock.com

Pudl

Pro pudla, jakožto potenciálně nového člena rodiny, hrají i praktické důvody. Tenhle legrační kudrnáč téměř nelíná, a jeho srst tak zvládnou i alergici. Je však nutné o ni pravidelně pečovat. Co je ale hlavní, že pudlové mají krásný vztah k dětem, jsou trpěliví, rádi s nimi skotačí a jsou pro každou legraci. Mimo jiné se proto právě pudlové často využívají ke canisterapii a jsou to také dobří asistenční psi. Mimo to patří pudl k nejchytřejším psům vůbec. V žebříčcích hodnotících pracovní inteligenci, tedy i schopnost naučit se novým povelům, se obvykle umísťují v první pětici. Proto jsou vhodní i pro páníčky začátečníky.

Foto: Lim Tiaw Leong, Shutterstock.com

Roztomile kudrnatý pudl nelíná, proto se hodí i do rodiny alergiků Foto: Lim Tiaw Leong, Shutterstock.com

Kavalír King Charles španěl

Název plemene zní trochu nadutě, a dokonce i vzhledem je to šlechtic každým coulem. Ve skutečnosti jsou kavalíři úžasně přátelští a společenští psi. Kavalíři jsou také velmi klidní a moc jim toho nevadí, od dětí si nechají ledasco líbit. Rozhodíte je jen velmi těžko. Pokud bydlíte v bytě, ani to nebude problém. Vznešený původ sahající až do dob vlády Karla I. z nich dělá typické městské psy. Zároveň jsou ale učenliví. Velice rychle se naučí spoustu nových triků a hodí se na sporty typu agility. Pro svou klidnou povahu jsou vhodní také k seniorům.

Foto: Fotyma, Shutterstock.com

Kavalíři se pro svoji klidnou povahu hodí jak k malým dětem, tak k seniorům Foto: Fotyma, Shutterstock.com

Načítám