Hlavní obsah

Když nemůžete se psem na cvičák: jak na výchovu nejen štěněte, ale i dospělého psa z útulku

Foto: Online psí škola

Foto: Online psí škola

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídili jste si během pandemie nového pejska? Nebo máte doma čerstvé štěně a nevíte si s jeho výchovou rady? Zkuste výcvik pomocí online videí. Povíme vám, jak to v takové škole chodí.

Článek

Vychovat ze štěněte poslušného pejska může dát pořádně zabrat. Usnadnit vám to mohou cenné rady, tipy i kurzy. Kvůli nim už v dnešní době nemusíte vždy dojíždět na kynologická cvičiště, ale můžete svého čtyřnohého miláčka vycvičit i pomocí online videí. Jsou také ideální pro majitele psů, kteří potřebují větší časovou flexibilitu.

Jednu psí online školu založila i Klára Groulíková ve svých sedmnácti letech v roce 2015. Za tu dobu se jí podařilo vychovat více než 10 000 psů. V době covidu vytvořil svůj online kurz Psí trénink i trenér Robert Zlocha, který pomáhá s výchovou psů i známým osobnostem. Pokud hledáte spíš trénink pro závodního psa, jsou zde Kurzy pro radost Marie Trauškeové. Tím ale nabídka online psí výuky nekončí, stačí se trochu porozhlédnout po internetu a najít přesně ten kurz, který vám bude vyhovovat.

Jaké to je, vychovávat psi online, a co všechno se tu lze naučit?

Pozitivní výcvik

„Ještě když jsem před sedmi lety studovala, měli jsme doma fenku ridgebacka a její dvě štěňata. Potřebovali jsme je vychovat a začali tedy hledat možnosti. V tu dobu jich moc nebylo, a to co bylo, se nám doma nelíbilo. Chtěla jsem vychovávat naše fenky způsobem, který by je bavil a dělal jim radost. Narazila jsem na pozitivní výcvik odměnou. Když jsem viděla, s jakou rychlostí se ta naše štěňátka učí nové věci a jak je to baví, řekla jsem si: tohle by měl vědět každý, jde to i jinak,“ popisuje začátek svého příběhu o založení své psí školy Klára Groulíková.

Foto: Online psí škola

Vycvičit vašeho čtyřnohého parťáka vám pomohou zkušené trenérky pomocí online kurzůFoto: Online psí škola

Výcvik psa z pohodlí domova

Vzhledem k tomu, že v pandemii si pejska pořídila spousta rodin, psí kurzy „z domova“ byly skvělou volbou. Vyberou si nejen začátečníci, kteří potřebují naučit základní poslušnosti svá štěňata či dospělé psy, ale i pokročilí pejskaři, když chtějí naučit své psí parťáky nové triky. Základní kurzy pro štěňata naučí například jak venčit, socializovat pejska, potkávat nové podněty včetně dalších pejsků nebo zastavovat u přechodů.

Základní kurz pro štěňata můžete koupit od 3000 Kč. Získáte tak online videa i teoretické lekce v určitém balíčku a kurzem si už procházíte sami ve svém volném čase. Stáváte se pro svého pejska trenérem, takže si spolu budujete skutečně kvalitní vztah.

Pozitivní motivací trénuje své čtyřnohé svěřence i Robert Zlocha, který dříve pracoval ve finančních korporátech, ale kvůli syndromu suchých očí musel odejít na nemocenskou, kde si pořídil pejska a začal se zajímat o jeho výchovu. To přerostlo ve vášeň a Robert odjel studovat psí výcvik do zahraničí. Dnes se mu věnuje už šestým rokem. „Když už si pořídíte pejska, je důležité se o něj zajímat, pochopit ho jako celek. Měli byste se naučit, jak ho motivovat, jak ho zabavit, zkrátka jak s ním být větší parťák,“ říká trenér.

Foto: Online psí škola

Služby online psích kurzů nejčastěji vyhledávají majitelé štěňátek, kteří nechtějí nic podcenit a nechat náhoděFoto: Online psí škola

První rok u psů je nejdůležitější

Ve výchově psů je nejzásadnější první rok. Věnovat byste se jim měli každý den. Ovšem není potřeba cvičit hodinu, stačí 10 až 20 minut, když víte, jak správně na to. „Pes je zvíře, které má přirozenou chuť spolupracovat s člověkem a plnit jeho přání, je schopný odpouštět chyby. U každého pejska musíme potom zvážit jeho konkrétní povahu a zvolit přístup, který mu bude sedět. Určitě se však dá pracovat s každým psem,“ vysvětluje trenérka Veronika Kozubková z Online psí školky a dodává, že nejvíce učenlivá jsou plemena, která se dlouhodobě používají pro práci s člověkem, tedy se u nich po generace podporuje chuť potěšit člověka. To jsou například ovčácká a pastevecká plemena.

Marie Trauškeová právě taková vlastní a jezdí s nimi po závodech a výstavách. Dřív pracovala jako redaktorka v magazínech o psech a před pár lety si založila online psí školu. Kromě závodních tréninků nabízí na svém webu i výuku běžné poslušnosti, například jak odnaučit štěně kousat, čurat doma nebo tahat za vodítko, a tvrdí: „Většinu psů naučíte prakticky cokoliv.“

Foto: Psí trénink Robert Zlocha

Robert Zlocha trénuje psy už 6 letFoto: Psí trénink Robert Zlocha

Pejsek z útulku

Pokud jste si ale v pandemii přivedli domů pejska z útulku, nebo o tom uvažujete, bude převýchova nejspíš trochu složitější. „Takový pejsek může mít za sebou nepěkné zážitky, a ne vždy si s tím poradíme sami. Pes může být bojácný nebo agresivní, a tam je na místě vyhledat odborníka a docházet na lekce ideálně osobně,“ radí Klára Groulíková. Pro takové případy mívají psí školy speciální kurz.

Foto: Online psí škola

Výchova pejsků probíhá pozitivní motivací, to znamená, že ho za jeho snahu odměníte stejně, jak to dělá Klára GroulíkováFoto: Online psí škola

Základem výcviku je důslednost

Při výchově psa se někteří lidé občas dopouštějí nevědomky chyb, kterým se dá snadno předcházet. Je však nutné vědět, kde ty chyby vznikají. K nejčastějším patří zanedbání socializace ve štěněčím věku: je potřeba je co nejdříve seznamovat s ostatními psy, například v parku, aby se jich později nebáli nebo na ně nevyjížděli. „Lidé tomu často nepřisuzují velkou váhu, ačkoli to je jedna z nejdůležitějších věcí ve výchově psa. Dalším problémem je nedůslednost některých pejskařů. Pes se učí návykem, a pokud má být dobře vychovaný, je důslednost nutností,“ dodává na závěr Klára Groulíková.

Reklama

Načítám