Hlavní obsah

Jaké zdravotní výhody přináší vlastnictví psa

Foto: Gartmanart, Shutterstock.com

Foto: Gartmanart, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pes je nejlepší přítel člověka a je známo, že jeho přítomnost pozitivně působí na páníčkovo psychické rozpoložení. Vedle toho se ale jeho blízkost může významně podepsat i na posílení lidské vitality. Jak tohle všechno pes dokáže?

Článek

Život se psem  může přinést víc než jen posílení pocitů štěstí a pohody. Ne nadarmo se říká, že pes dělá pohodu domova: když leží a oddechuje v pelechu, případně vedle vás na pohovce nebo posteli slastně pochrupuje, ze spaní štěká, mění polohy a rozvíjí kolem sebe svůj typický pach, je to doslova zosobnění klidu. Je také dokázáno, že kontakt s měkkou psí srstí dělá člověku neuvěřitelně dobře (pokud tedy není alergik).

Jak pes zahání samotu

Je toho ale mnohem víc – se psem nejste nikdy sami, což třeba pro lidi, kteří z jakéhokoliv důvodu o samotě žít musí, znamená ohromný dar i významný socializační prvek. Donutí je vyrazit ven, mezi lidi (a jejich psy), opustit hranice svého domova, možná i své komfortní zóny, nezakrnět a nerezignovat.

„Psí přítel plní dvojí úlohu zejména u osamělých jedinců, jednak může sytit lidskou potřebu sdílení, blízkosti, potřebnosti, zároveň svou potřebou být venčen nepřímo zprostředkovává kontakt s dalšími lidmi a nutí člověka k fyzické aktivitě,“ potvrzuje Alexandra Hrouzková, psycholožka a psychoterapeutka a členka ČAP. Navíc vám ukáže, co je to ta často zmiňovaná bezpodmínečná láska a kdo ví, třeba vás ve vašich vztazích i tímto inspiruje.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Se psem nejste nikdy sami, navíc vás donutí vyrazit mezi lidiFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Lék na úzkosti i deprese

Vlastnictví psa může prospět i lidem trpícím úzkostí nebo depresí, protože takoví zpravidla potřebují řád, který dá jejich životu směr – budování pevného režimu je jednou ze základních léčebných metod nevyžadujících medikaci. A pes se bez řádu neobejde, na druhou stranu si ho ale sám vytvořit nedokáže – to už je na vás.

Takže musíte vstát z postele, i když byste v ní nejraději leželi celý den, protože určitě nechcete, aby vám doma načural. To všechno budete muset nejméně třikrát zopakovat a ideálně každý den ve stejnou dobu – protože psi potřebují rituály a rutinu. Podobně je to se žrádlem a pak jsou tu další povinnosti, jako například očkování nebo čipování. Pes vás nutí přijmout zodpovědnost za jeho život a tím i za váš vlastní: musíte s ním ven, myslet na to, co bude žrát, myslet trochu dopředu. A pořád dokola.

Foto: eva-blanco, Shutterstock.com

Pes vás přiměje převzít zodpovědnost nejen za jeho, ale i za svůj životFoto: eva-blanco, Shutterstock.com

Naučí, jak si užívat života

Pro psy je přirozené uctívat zásady smečky a pravidlo vůdce (vás). Pokud toto vedení nemají, jsou nešťastní a frustrovaní. Na druhou stranu vás ale pes také učí žít přítomným okamžikem – tady a teď. Protože TEĎ je potřeba jít ven, TEĎ je potřeba jíst, odpočívat, hrát si, cvičit, poslouchat, a pokud to psovi poskytnete, nakazí vás nefalšovanou radostí. Naučí vás užívat si to, co se právě děje. Vnímat okamžik všemi smysly a celou svou bytostí. Pes je zabijákem nudy, která je živnou půdou všech úzkostných stavů.

Jak pes pomůže zhubnout i zlepšit kondici

A pak je tu samozřejmě i fyzické zdraví, kterému jednoznačně prospívá pohyb. „Svižnou procházkou kromě utužování vztahu s vaším čtyřnohým miláčkem posilujete svůj kardiovaskulární systém, spalujete nashromážděnou energii a váš pohybový aparát vám také jednou poděkuje,“ říká Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně, lektorka tanečních a fitness lekcí a spoluzakladatelka projektu Cvičky Onlajn.

Procházky můžete postupně prodlužovat, hrát si s terénem i s tempem, podle lektorky můžete během jedné v závislosti na délce a tempu chůze spálit i 300 kcal. V neposlední řadě vám venčení poskytne i dostatek příležitostí k otužování, což je další způsob, jako podpořit zdraví i psychiku. A to už se vyplatí!

Reklama

Načítám