Hlavní obsah

Nejlepší psi k dětem: Bígl, pudl, retrívr… Kdo je kliďas, pohodář nebo rodinný kašpárek?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Přestože každý náš čtyřnohý parťák má svou vlastní osobnost, obecné charakteristiky každého plemene jsou obvykle dobrým vodítkem při výběru toho pravého. K dětem se hodí třeba retrívři, buldočci a další.

Článek

Retrívři jsou často označováni za rodinné psy a opravdu tomu tak je. Zda pořídit k malým dětem psa, či nikoli, bývá častá otázka. Češi jsou ale národem pejskařů, a proto se miska vah nezřídka převáží k pozitivní odpovědi. A to není špatně. Důvodů, proč vám pes zlepší život, známe hned několik. Jak ovšem tušíte, při výběru plemena je třeba dívat se nejen na vzhled. Mezi ta rodinná patří mimo jiné následující.

Zlatý retrívr

Nejen svým zbarvením srsti jsou zlatí retrívři skutečně zlaté plemeno. Mají srdečný vztah k lidem, milují děti, ale jsou tolerantní třeba i k dalším domácím mazlíčkům. Kromě jejich přátelské povahy je velkou výhodou i vysoká inteligence a mimořádná učenlivost. Zlatý retrívr se naučí základní povely velmi rychle, a pokud věnujete výcviku dost času, pravděpodobně získáte oddaného a na slovo poslušného psího přítele. Nutno ale dodat, že retrívři jsou hodně energičtí, proto jim musíte dopřát dostatek pohybu.

Foto: Burin P, Shutterstock.com

Retrívři jsou často označováni za rodinné psy - a právemFoto: Burin P, Shutterstock.com

Francouzský buldoček

Hledáte-li k dětem malého dobrosrdečného parťáka, který nebude nijak strádat, ani pokud bydlíte v malém bytě, francouzský buldoček může být tím pravým. Na rozdíl od jiných malých plemen je velmi klidný, tichý a miluje děti. Pokud spolu vyrůstají odmalička, buldoček si na děti zvykne natolik, že na sobě nechá klidně dříví štípat. Pro zaneprázdněnější páníčky je výhodou, že poměrně dobře zvládá být sám doma – obvykle celý den prospí. Na druhé straně, není to žádný sportovec a co se týče výcviku, spíš než by poslouchal, lenivě udělá to, co sám uzná za vhodné.

Foto: Quinton Meyer ZA, Shutterstock.com

Buldočci jsou velmi mazliví a vyžadují neustálý kontaktFoto: Quinton Meyer ZA, Shutterstock.com

Labradorský retrívr

Podobně jako zlatí retrívři i labradorové patří mezi ta vůbec nejlaskavější plemena, přičemž právě tihle zlaťáci mají velmi podobnou povahu. Jsou hraví, učenliví, přátelští, extrémně trpěliví, což rodiny s malými ratolestmi ocení asi nejvíce. Dají se dobře vycvičit k základním povelům i nejrůznějším psím kouskům. Více se hodí do rodinného domku poblíž přírody, protože potřebují dost pohybu, a to nejen kvůli sklonům k nadváze.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Labrador bývá pro rodiny s dětmi volbou číslo jednaFoto: New Africa, Shutterstock.com

Bígl

Dalším menším, respektive středně velkým psím plemenem, které skvěle zapadne do rodiny, je bígl. Veselý, přátelský, aktivní, hravý pejsek je ve společnosti takovým kašpárkem. Rád vám udělá garde na výletě, ale nevadí mu ani proválet hodiny na gauči. Vzhledem k tomu, že miluje jídlo, dá se poměrně snadno vycvičit a výsledkem mohou být skutečně cirkusové kousky. Na druhé straně ze stejného důvodu mívá sklony k nadváze, proto k jeho apetitu je třeba přistupovat s mírou. Důležité je vzít také v potaz, že nemá rád samotu.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Bígl bývá rodinným miláčkem, potřebuje však autoritu a pozornostFoto: New Africa, Shutterstock.com

Irský setr

Co se vzhledu týká, patří irský setr jednoznačně mezi nejobdivovanější plemena. Pokud si v tomto případě vyberete psího mazlíčka do rodiny podle toho, že se vám líbí, jak vypadá, nešlápnete vedle. Tento nádherný a elegantní pes totiž umí být úžasným a oddaným společníkem. Přestože je temperamentní, rozhodně není agresivní. Rád si hraje, běhá, je veselý a s dětmi vychází skvěle. Potřebuje ale delší procházky, během kterých musíte dávat pozor, aby se nezaběhl za divokou zvěří. Lovecké pudy totiž nezapře.

Foto: Anna Goroshnikova, Shutterstock.com

Irský setr je krásný a má hodně elánuFoto: Anna Goroshnikova, Shutterstock.com

Pudl

Byť obecně si malá plemena více rozumí s dospělými a staršími lidmi, mezi další výjimky patří pudlíci. Kromě toho, že mají svatou trpělivost, jsou také velmi inteligentní a učenliví. Proto se často využívají jako terapeutičtí psi a ze stejných důvodů jsou skvělí k dětem, včetně těch nejmenších. Zároveň mají kvalitní srst, která minimálně líná, dobrou volbou jsou tak i do rodin alergiků, které jsou při výběru domácích mazlíčků limitované. Na druhé straně jejich srst potřebuje pravidelnou péči. Co se povahy týká, nutno zmínit, že mají rádi svoji smečku, k cizím lidem přistupují obezřetně a jsou pak často ostýchaví.

Foto: studio hoto, Shutterstock.com

Ač má hustou srst, nepouští chlupyFoto: studio hoto, Shutterstock.com

Reklama

Načítám