Hlavní obsah

Jak vybrat sport pro vašeho pejska? Poradíme

Foto: Metz Eric, Shutterstock.com

Foto: Metz Eric, Shutterstock.com

Reklama

Chtěli byste svého čtyřnohého kamaráda více zabavit? Kromě procházek nebo pobíhání po parku můžete společně vyzkoušet i jiné pohybové aktivity. Máme tipy, které každý mazlíček ocení!

Článek

Psí sporty se provozují na vysoké úrovni a také se v nich závodí. Ale pokud vám jde hlavně o radost z pohybu a aktivně strávený společný čas, snahou o super výkony se nijak nestresujte.

Akční agility

Agility je synonymum pro běh s překážkami. Hodně se jich přeskakuje, dalšími je třeba proskočit, jinými prolézt či je přeběhnout. K tradičním prvkům patří také slalom. Pejsek soutěží s ostatními mazlíky, vy ho doprovázíte a můžete jej slovně nebo pokynem ruky navádět, ale ne se ho dotýkat.

Pokud byste pro psa raději něco jednoduššího, zkuste hoopers. „Tady je třeba překonat čtyři typy překážek, které se opakují. Obloukem a tunelem se probíhá, barel a branka se obíhají. Pes při hoopers neskáče, proto je tento sport vhodnější i pro starší zvířata nebo plemena s horšími fyzickými dispozicemi,“ uvádí Zuzana Novotná ze společnosti Spokojený Pes. Na rozdíl od agility nemůže páníček doprovázet psa podél překážek, ale stojí na vyhrazeném místě, zpravidla uprostřed mezi překážkami.

Foto: Trixie

Na houpačce Agility bude pejsek trénovat rovnováhu, rozměry 300 × 54 × 34 cm, maximálně do 80 kg. Cena na dotazFoto: Trixie

Foto: Goleto

Sada prvků pro agility se skládá z 1 proskakovacího kruhu, 1 překážky a 4 slalomových tyčí. Cena 1099 KčFoto: Goleto

Flyball

Jestliže váš pes miluje míček, užije si flyball. Nejprve musí překonat několik skokových překážek, pak doběhnout k takzvanému boxu, kde si vahou těla odpálí míček. Ten chytí a běží zpátky, aby vám míček předal. Flyball se nedá trénovat jen tak, podobně jako při agility vyrazte na speciální sportoviště v okolí. A když pes čeká, než na něj přijde řada, mějte ho na vodítku (kdyby se v návalu radosti chtěl zapojit do hry dříve, mohl by vběhnout na trať a srazit se s pejskem, který zrovna sportuje).

Foto: SpokojenýPes.cz

Flyball v akci - pejsek se snaží z boxu „vydolovat“ míček. Cena sady tenisáků 319 KčFoto: SpokojenýPes.cz

Dog frisbee

Jde o volnější zábavu, kterou můžete provozovat kdekoli, kde je více místa. Stačí si vzpomenout, jak jste si v dětství házeli s létajícím talířem, jen ho v tomto případě nebude chytat váš kamarád, ale pes. V obchodech koupíte různé velikosti „talířů“, liší se také materiálem. Při výběru je podstatné, aby ho mazlík dobře uchopil zuby a nedošlo k prasknutí a poranění o ostrou hranu. „Pro hraní se psy se proto nehodí plastové létající talíře určené lidem,“ upozorňuje Zuzana Novotná. 

Foto: Archiv firmy

Trixie Dog Activity Létající talíř. Cena od 116 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Aerobie DOGOBIE létající talíř. Cena od 229 KčFoto: Archiv firmy

Dog puller

Opět si vystačíte sami dva. Puller je kruh, s nímž se dá různě vyhrát. Třeba ho pejskovi házejte místo klacku, na rozdíl od něj je však bezpečný. Hoďte ho tak, aby se kutálel, a mazlík ho bude chytat. Také se o něj můžete společně přetahovat, ale nijak úporně. Při práci s touto pomůckou se používají dva kruhy. Jeden můžete držet v ruce a motivovat pejska, aby pro něj vyskočil, a když ho chytne, hned zvednete druhou ruku s druhým kruhem. Kruhy se prodávají v různých velikostech v sadě po dvou kusech. A věřte nebo ne, tento netradiční sport má začátkem října i své první mistrovství světa.

Foto: Mall

Dog puller je hračka a výcviková pomůcka v jednom. Vlastně ve dvou, protože se prodávají v setu dvou kusů. Cena 540 KčFoto: Mall

Foto: SpokojenýPes.cz

Kdo by to řekl, že zdánlivě obyčejný kruh přinese mazlíkovi tolik radosti. Při dog pulleru se také zapotí a vy s nímFoto: SpokojenýPes.cz

Treibball

Patří mez mladší sporty, kterým se trénuje nejen tělo, ale i mozek zvířete a také se podporuje komunikace mezi mazlíkem a vámi. Potřebujete bránu, do které se postavíte, a pejsek má za úkol dostrkat čenichem či tělem osm gymnastických míčů a dát gól. Jistě se svět nezboří, když začnete s menším počtem míčů. Výhodou treibballu je to, že se jím můžete bavit téměř kdekoli a kdykoli. Nebo se opět nabízí navštívit některé speciální sportoviště.

Foto: Mall

Pro treibball potřebujete kromě branky gymnastické míče. Jejich průměr se vybírá podle velikosti a zkušenosti psa. Na foto (zleva) Yatte, průměr 55 cm, cena 223 Kč, Tunturi i s pumpičkou, průměr 65 cm, cena 399 KčFoto: Mall

Co na to veterinář

Jestliže váš pes není ve stoprocentní kondici, sportujte pouze rekreačně. „Zátěž postupně zvyšujte a společně si budujte zdatnost i vzájemný vztah. Ať už se chcete se psem věnovat jakémukoli sportu, uvědomte si, že pokud se svaly před výkonem nezahřejí a neprotáhnou, může docházet k poškozením, stejně jako to znáte u lidí. Rozcvička je proto základ,“ říká specialista na ortopedii MVDr. Lukáš Duchek z pražského Vetcentra.

A jak si budujete svou fyzičku vy?

Reklama

Načítám