Hlavní obsah

Máte alergii a chcete mazlíčka? Nic není ztraceno. Nemusí to být želva, existují i vhodní psi a kočky

Foto: evrymmnt, Shutterstock.com

Foto: evrymmnt, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alergie patří mezi nejčastější zdravotní komplikace. A když se spojí s láskou ke zvířatům, může jít o velmi nepříjemný problém, zvlášť pokud chcete mít nějakého mazlíčka doma. Víte, že existují i zvířátka, která mohou chovat také alergici?

Článek

„Já chci pejska!“ Tuhle větu (s menšími obměnami) uslyší dříve nebo později snad každý rodič. Mít nějakého mazlíčka patří mezi nejčastější dětské sny. Přitom ale existuje množství důvodů, proč potomkovi nemůžete vlastní zvířátko dopřát: a nejzávažnější jsou ty zdravotní.

Alergie na zvířata

Alergie „na chlupy“? Ve většině případů se nejedná o přecitlivělost na samotnou srst, ale na bílkovinu, jež se vyskytuje převážně ve slinách, potu, šupinkách kůže a moči a usazuje se také v srsti. Anebo třeba na roztoče, kteří v srsti žijí. Je-li dítko alergické a je to pro vás jediný důvod, proč mu nechcete mazlíčka pořídit, existuje hned několik možností, jak mu vyjít vstříc. Zásadní je zjistit, na co přesně alergie je. Často jsou pak doporučována plemena, která vyvolávají potíže ve výrazně menší míře, takže je pak alergik lépe snese. Důležité je pořízení konkrétního mazlíčka vždy probrat s alergologem!

Nelínavá plemena psů

Mezi druhy doporučované pro alergiky patří nelínavá plemena. Mají nižší hodnotu produkovaných alergenů, a tak mohou být vhodná i pro lidi s mírnějšími alergiemi. U těchto druhů srst funguje podobně jako vlasy: stále dorůstá, a je tedy třeba ji stříhat. Patří sem mnoho oblíbených společenských plemen, jako je bišonek, pudl, jorkšírský teriér nebo havanský psík.

Dále sem řadíme také některá hrubosrstá plemena, u kterých je nutné starou srst vytrhávat neboli trimovat, jedná se například o opičího pinče, bedlingtonského teriéra a drsnosrstého foxteriéra.

Skinny – mazlíček bez srsti

Skinny neboli bezsrsté rasy najdete u psů, koček i hlodavců. Jejich holý vzhled představuje pro alergiky přínos – alergeny totiž nejčastěji ulpívají právě v srsti. Pokud se pro ně rozhodnete, je nutné myslet na to, že jim – na rozdíl od chlupatých příbuzných – může být snadno zima a nejsou chráněni před slunečním zářením. Když tedy skinny mazlíčka pouštíte ven, bude v chladnějších měsících nutné pořídit mu kabátek a v létě ho natřít kvalitním opalovacím krémem.

Ze psů se jedná o plemena mexický naháč (velmi klidný pes, který se hodí i do bytu a miluje děti), peruánský naháč (loajální plemeno, jež pro svou rodinu udělá cokoli, k ostatním se ale chová s odstupem) a americký bezsrstý teriér (jako všichni teriéři je energický a zvídavý, a hodí se tak spíš pro zkušenější chovatele). Zařadit sem lze také čínského chocholatého psa, který má chomáčky chlupů na nohou, ocasu a na hlavě a je velmi veselý a hravý.

Také mezi kočkami najdete hned několik bezsrstých druhů, jsou to donský sphynx, elf, peterbald, kanadský sphynx, donský sphynx, sphynx bambino nebo ukrajinský levkoj. Z dalších druhů savců jsou populární například skinny morčata nebo skinny potkani.

Foto: sophiecat, Shutterstock.com

Skinny kočky mohou vypadat až mimozemsky, ale za zvláštním zjevem se skrývá velmi hravá povahaFoto: sophiecat, Shutterstock.com

Silná alergie? Zvažte jiné druhy

Je-li alergie příliš silná, je nutné se smířit s tím, že čtyřnohý chlupatý mazlíček k vám do rodiny jednoduše nikdy patřit nebude. To ale neznamená, že nemůžete mít zvířátko!

Mezi oblíbené mazlíčky patří ptáčci, zejména pak papoušci. Mají jiný typ opeření než kachny a husy, takže je často snášejí dokonce i lidé, kteří jsou přecitlivělí na peří. (Navíc lze ptákům peří ošetřovat speciálním roztokem proti roztočům.) Mohou však zhoršovat astma, a proto při těchto dýchacích obtížích dejte raději přednost jinému mazlíčkovi. Myslete také na to, že je potřeba v kleci i mimo ni zajistit ptákům dostatečnou zábavu, aby nestrádali, navíc bývají dlouhověcí (například populární papoušek žako se dožívá až 70 let).

Dobrými společníky mohou být i plazi. Jestli se bojíte hadů nebo i ještěrek a chameleonů, zkuste chovat suchozemské želvy. Můžete je nechávat proběhnout po bytě a péče o ně není příliš náročná. Stejně jako papoušci i želvy patří mezi zvířata, která vynikají dlouhověkostí: mohou žít (podle druhu) až 80 let, a stává se z nich tak závazek na celý život.

Stačí vám vnést trochu života do interiéru a nepotřebujete, aby vás zvířátko aktivně „oslovovalo“? Zkuste chov rybiček. Akvaristika je u nás velmi rozšířená, potřeby i samotné rybičky najdete v každém hobbymarketu a při správné péči může akvárium snadno vypadat velmi působivě a stylově – třeba jako zarostlá tůň v amazonském pralese.

Načítám