Hlavní obsah

První dny po příchodu z porodnice? Zapomeňte na internet a hýčkejte nejen miminko, ale i sebe

Foto: Irina Ippolitova, Shutterstock.com

Foto: Irina Ippolitova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvládly jste to, po devíti měsících očekávání jste přivedly na svět dítě. A jdete domů! Jak si co nejvíc zpříjemnit první dny po příchodu z porodnice a užít si nový život s miminkem?

Článek

Míříte domů, za rodinou, porodnici opouštíte plná očekávání. A také jste nejspíš vyčerpaná a rozbolavělá, koneckonců máte za sebou porod a to je obrovský nápor na celý organismus. A pokud jste navíc prvorodička, je pro vás všechno zcela nová zkušenost, proto není žádná ostuda, pokud cítíte i nejistotu a obavy. Co vám toto období usnadní? Pár jednoduchých věcí, které nic nestojí, ale vážně mohou pomoci!

1. Odpočívejte, co to jde

Odstartovat hned po příchodu z porodnice závod o dokonalou matku, manželku a hospodyňku není ani trochu rozumné. První dny (a klidně i týdny) po porodu by se měly nést v jakémsi líném tempu plném lásky, něhy a intimity.

Kašlete na úklid, vaření, žehlení a podobně, soustřeďte se jen na sebe a miminko, na chvíle strávené s dítětem a dalšími členy rodiny. Buďte „sobecké“! Užívejte si vzájemnou blízkost, sžívejte se, vytvářejte mezi sebou pouta. Nejenže jde o nezapomenutelné chvíle plné lásky, ale měl by to být i odpočinek, který rozhodně potřebujete. Šestinedělí je období, kdy se tělo dává po náročném výkonu do pořádku a opravdu není dobré nic uspěchat.

2. Přijměte pomoc

Samostatnost je skvělá, ale věřte, že na ni ještě bude dost času. Jestli vám vaši blízcí nabízejí pomoc a vy o ni stojíte, přijměte ji, a to v takové míře, jak jen to jde! Není ostuda nechat si od novopečených babiček na první dny uvařit a vyslat dědečka s kočárkem na procházku, zatímco vy si na chvíli schrupnete. Je jasné, že se nenecháte obskakovat navždy, ale prvních pár dnů po příchodu z porodnice je vážně chytřejší přijmout pomoc, než se dostanete po porodu trochu do formy.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Přijímání podpory je jen na vás. Myslete na to, že nevyžádaná pomoc je pokus o kontrolu, a je to vaše rozhodnutí, koho si do domácnosti „pustíte“.Foto: FamVeld, Shutterstock.com

3. Buďte spolu

Příchod miminka bývá radostná událost a není to jen vaše štěstí, je to štěstí celé rodiny. Sdílejte ho spolu! Partner může využít otcovskou dovolenou – sociální dávku, na niž má každý novopečený tatínek nárok. Má mu po dobu 14 dnů nahradit výpadek příjmu, když se rozhodne bezprostředně po narození dítěte zůstat se ženou doma a zapojit se do péče. Jsou to dva týdny, kdy můžete být opravdu spolu, pomáhat si, starat se o miminko a užít si ty nejkřehčí okamžiky na sto procent.

Částečně sdílejte tyto první krásné chvíle také s babičkami a dědečky a především s většími dětmi, ze kterých se stali sourozenci. Přiberte starší ratolesti ke koupání miminka, tulte se společně ráno po probuzení, dovolte jim sledovat, jak kojíte… Buďte rodina!

4. Vypněte internet

Odborné články, diskuzní fóra, nejrůznější internetové rady a tipy na téma mateřství a péče o miminko? Na chvíli na ně zapomeňte! Zakažte si počítač a internet, zkuste alespoň zpočátku vsadit na svůj instinkt, mateřský cit, milou radu své matky či tchyně (a nemyslíme tím nevyžádané a otravné rady, ale sdílení zkušeností, které má velkou cenu), případně na doporučení pediatra.

V záplavě internetových informací je až příliš snadné se ztratit pro kohokoli, natož pro novopečené maminky, s nimiž cloumají emoce a hormony. Dát si alespoň nějaký čas internetový detox není vůbec od věci!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Internetové rady nemusejí být k zahození, ale v první řadě je dobré dát především na své pocity a potřeby, případně na pomoc někoho zkušeného, koho dobře znáte a věříte mu.Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

5. Dovolte si chaos

Většinou se všude dozvíte, že miminka potřebují pravidelný řád a každodenní rituály. To je samozřejmě pravda, ale je na každé rodině, jak bude vypadat právě její systém. Univerzální návod neexistuje! Abyste mohly zjistit, co přesně vyhovuje vám a vašemu miminku, předchází tomu období jakéhosi chaosu.

Nemějte výčitky, že jeden den uložíte miminko ke spánku v osm večer, ale druhý den je ještě v deset večer vzhůru a ne a ne usnout. Neřešte, že včera ho koupání bavilo celou půlhodinu a dnes po pěti minutách pláče. Zpočátku je opravdu každý den trochu jiný a nový, časem se vše ustálí. Tak si ten chaos dovolte!

První dny se snažte plánovat co nejméně, užívejte si každou chvíli, radujte se ze všeho, co přijde. Časem si to sedne, sehrajete se a váš život dostane řád přirozeně, aniž byste ho násilně vytvářely.

Období po porodu nemusí být ani trochu krásné, naopak leckdy ho provází psychické obtíže. Je to úplně normální. Poporodní deprese a blues: Slavné ženy, které promluvily o tom, že na začátku to není tak báječné

Reklama

Načítám