Hlavní obsah

Nech ho vyřvat a nekrm ho tak často: Nejčastější nevyžádané rady od tchyní a co si s nimi počít

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré vztahy mezi snachami a tchyněmi nejsou občas samozřejmé, ale jsou výsledkem tvrdé práce. A ta spočívá velkou měrou na bedrech tchyní, které by měly dodržovat jedno zásadní pravidlo: Držet jazyk za zuby, když se jich nikdo nezeptal na názor ani je nepožádal o radu.

Článek

Snacha může být tchyninou dobrou kamarádkou, mohou mít neutrální vztah anebo to mezi nimi může být značně vyhrocené. K poslední situaci někdy přispívá skutečnost, že tchyně má tendenci mladým až příliš zasahovat do života a z pozice staršího jim udílet nevyžádané rady, o které se nikdo neprosil. Nejčastěji jde o to, jak vychovávat/nevychovávat děti. Do čeho se tchyně (ale i matky) nejčastěji pletou?

Nejčastější nevyžádané rady

Podobných rad je celá řada. Týkají se například příkrmů, konzumace sladkostí, učení na nočník, chování, uspávání, denního režimu… Které jsou nejotravnější?

1. Nech ho/ji vyřvat. Za chvíli se unaví a usne.

Zejména pro malé miminko představuje pláč jediný komunikační prostředek. Říká si jím nejen o jídlo či přebalení, ale oznamuje třeba i to, že je mu smutno a potřebuje maminku či tatínka.

2. Pořádně ho/ji oblékni.

Na této radě není zdánlivě nic špatného. Pokud je venku zima, je skutečně nutné děti dostatečně obléknout, aby je neofouklo. Ale myslí si snad tchyně, že bez její rady by snacha vyvezla dítě na mráz v tričku s krátkým rukávem a v kraťasech?

3. Neměla bys ho/ji kojit tak často.

Široké pole pro nevyžádané rady nabízí i téma kojení a krmení. Některé tchyně mají tendenci radit, co má kojící matka jíst či nejíst, nebo dokonce snaše diktovat, že by děťátko neměla krmit tak často, ale měla by dodržovat alespoň tříhodinové intervaly.

4. Určitě řve, protože má hlad, tak ho nakoj.

Trochu opačným směrem míří další rada a tchyně, která ji udílí, se zřejmě domnívá, že zná miminko lépe než jeho vlastní maminka.

5. Vypadáš hrozně, měla by sis odpočinout.

Tak to je skutečně rada nad zlato! Matky, hlavně ty čerstvé nebo několikanásobné, většinou nemají mnoho příležitostí, jak si od ratolestí odpočinout, a často jsou zoufalé a vyčerpané. Lépe než tato rada by se snaše jistě poslouchala nabídka pomoci, hlídání nebo třeba povození miminka v kočárku…

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Snachy si často neumějí vysvětlit, jak tak příšerná ženská mohla porodit a vychovat tak úžasného muže. Prostě záhada…Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Jak reagovat na nevyžádané rady?

Vztahy mezi tchyněmi a snachami se zabývá americká psychoterapeutka Deanna Brann, která radí, jak se s přívalem nevyžádaných a otravných rad vypořádat v situaci, kdy jednou říct dost nestačilo a vy máte chuť partnerovu matku uškrtit.

1. Neberte si to osobně

Základem je pochopit, že tchyniny rady nevypovídají nic o vás, ale spíš o ní a její neukojitelné potřebě poučovat. A nemá to nic společného s tím, jestli poradit potřebujete, nebo ne.

2. Žertujte

Pokud tchyně příště nadhodí nějaké ponaučení či doporučení, zakruťte hlavou a zasmějte se, jako kdyby řekla ten nejlepší vtip. A poté změňte téma.

3. Otočte to

Jakmile začne zase udílet rady, vyptávejte se, jestli takto postupovala při péči o svého syna – vašeho partnera. Vtáhněte ji do diskuze o jejím vlastním rodičovství, a až skončíte se vzpomínáním, změňte téma.

4. Použijte ticho

Někdy je ticho ta nejsilnější zbraň. Pokud vám tchyně začne radit, co a jak máte dělat, zastavte se a beze slova se na ni podívejte. Několik minut počkejte a potom změňte téma.

5. Buďte s partnerem jednotní

Vystupujte jako jedna rodičovská jednotka. Můžete si s tchyní společně sednout a říct jí, že si vážíte toho, že se vám snaží pomoci, ale vybrali jste si určitý rodičovský styl a přístup, kterému věříte a budete se ho držet. Zvolte laskavý a vlídný přístup, ale nepřipouštějte diskusi.

Načítám