Hlavní obsah

Rady zkušených rodičů těm novopečeným: Načerpejte energii a buďte otevření vývoji

Foto: denira, Shutterstock.com

Foto: denira, Shutterstock.com

Reklama

Rodičovství je úžasné, obohacující, ale také plné obav a nervozity. A dobrá rada se ve chvílích nejistoty může hodit. Jakkoli mohou být nejrůznější knihy o rodičovství a odborné poučky cenné, někdy není nad zkušenost jiných rodičů, kterou nejspíš v žádné brožuře nenajdete.

Článek

Praxe dělá mistry a to i v jednom z nejnáročnějších oborů, jakým je rodičovství. Co novopečenou maminku zaskočí, vykouzlí trojité matce jen pobavený úsměv na tváři. Proto není od věci nechat si čas od času poradit od těch, co mají více zkušeností. Mnohdy pomůže jejich sdílení víc než tlustá kniha o rodičovství. A takhle si radí rodiče na sociální síti Reddit.

Rodičovská láska je základ

Na jedné věci se nejspíš všichni, co se zapojili do diskuse o rodičovství, shodli. Základem všeho je láska – bez jakýchkoli podmínek, láska, kterou není potřeba si zasloužit. „Děti nejsou hloupé, jsou jen nezkušené. Buďte k nim upřímní a milujte je za všech okolností, ať se děje, co se děje,“ píše jeden z diskutujících.

A hlavně je prý potřeba děti o své lásce ujišťovat, nikdy by neměly ani na vteřinu pochybovat, že vaše city k nim nemají hranic. „Je snadné dávat dítěti najevo lásku, když je hodné a doma vládne klid a mír. Když naše dítě třeba zlobí, vzteká se, má nějaký průšvih a my z něj zrovna šílíme, vždy mu říkáme: teď zrovna máš trable, teď jsi v průšvihu a my s mámou se zlobíme, ale i tak tě milujeme,“ svěřuje se další. Podle většiny je pak zásadní dítě vychovávat, vést ho, stanovovat mu hranice, ale zároveň mu dát pocítit, že neexistuje průšvih, který by vaši lásku k němu zničil.

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Připravte se na to, že po narození dítěte se nejspíš dva roky pořádně nevyspíteFoto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Proč mimina nespí a pláčou

Jestli je v oblasti rodičovství nějaké téma, které trápí mámy a táty po staletí, je to samozřejmě spánek, tedy spíš jeho nedostatek. Někdy dokonce způsobí rozpad vztahu. A tak si logicky mnozí zkušení rodiče předávali rady typu „spěte, kdykoli spí vaše dítě“ nebo „než se miminko narodí, naspěte se do zásoby a načerpejte energii, budete ji potřebovat“.

A ať vám kdokoli říká cokoli, netrapte se tím, že se vaše dítě několikrát za noc budí. „Když vám někdo tvrdí, že jeho potomek spal celou noc ode dne, co přišli z porodnice, nevěřte mu. Žádné dítě nespí celou noc, a ani by nemělo,“ radí další diskutující ve snaze uklidnit všechny rodiče malých nespavců.

A co když dítě pláče? Podle většiny není žádný smrtelný hřích ho někdy prostě nechat. „Žádné dítě ještě neumřelo na trochu pláče. A jsou chvíle, kdy už prostě nevíte, co dělat, kdy jste s nápady na jeho utišení jednoduše v koncích. Je úplně v pořádku v takový okamžik dítě položit, odejít třeba z místnosti, na chvilku se zastavit, vydechnout, zklidnit se a uspořádat si myšlenky,“ nabádá ostatní jeden z rodičů.

Foto: spass, Shutterstock.com

Příroda to zařídila moudře, když nám do srdce vložila lásku k našim potomkům. Jinak by se to nedalo vydržetFoto: spass, Shutterstock.com

Hlavně klid, bude líp

Smyslem většiny rad byla v podstatě snaha uklidnit novopečené rodiče, dodat jim sebevědomí, ujistit je, že rodičovství bude postupně snazší, než se může zpočátku zdát. V podstatě stačí láska a vlastní rozum a cit. I když je zrovna v módě nějaká výchovná metoda, řešte především to, zda vám a vašemu dítěti osobně vyhovuje. „Dělejte to, co funguje vám, a dělejte to, dokud to tak je. Zároveň buďte otevření vývoji a změnám, kterými procházíte, vy i vaše dítě,“ píše další aktér.

A jeden diskutující nakonec přidal radu, kterou dostal od cvičitele psů, ale je tak laskavá a moudrá, že lze jistě aplikovat i na děti. „Ani psa necvičíte tak, že mu zdůrazňujete, co všechno dělá špatně, ale tak, že mu připomínáte, co všechno dělá dobře.“ Má pravdu, co říkáte? Vždycky se víc vyplatí chválit než kritizovat, ať jde o zvířata, nebo o lidi.

Reklama

Související témata:

Načítám