Hlavní obsah

Mateřské mýty? Přirozené kojení a okamžitý mateřský instinkt

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se matkou je jedna z největších životních změn a je zneklidňující, že nikdy dopředu nevíte, jaké karty vám život nachystal. Jaké bude vaše dítě a jaká budete máma? Představy a skutečnost se mohou dost lišit. I kvůli tomu, že je mateřství opředeno mnoha mýty...

Článek

Má-li ve vašem životě nastat zásadní změna, je to vždy krok do neznáma. A to je rozhodně i mateřství. A pojí se s ním mnohé mýty a lži, které klidu nedodávají. Naopak, jsou obecné a vycházejí ze společenských ideálů, tradic či předsudků. Společné mají to, že svazují vás i váš mateřský přístup. Dávají totiž pocit, že jen jedna cesta je správná, že už ji někdo vymyslel a že každá novopečená matka by ji měla následovat. Není to tak, každá má právo zvolit si tu vlastní.

Nedovolte mýtům zkazit vám jedno z nejzajímavějších životních období. S jakými představami se můžete často potkat?

1. Mateřský instinkt se dostaví ihned

Být mámou znamená mít neustálé pochybnosti. Často máte pocit, že neděláte dost a chybujete. A začíná to hned po porodu, kdy se místo pocitu totálního souznění s potomkem sotva držíte na nohou.

Pocit viny je to nejhorší, čím by mělo vaše seznamování s miminkem začít. Dejte si čas a věřte, že mateřský instinkt a pouto se postupně objeví. V mnoha situacích nakonec intuitivně vycítíte, jak postupovat a co na miminko funguje. Někdy si necháte poradit a jindy díky zkušenostem zjistíte, co zabírá. A že vaše dítě bude spát jen za zvuku vysavače, na to jsou stejně všechny rady krátké.

2. Kojení je nejpřirozenější věc na světě

Chcete-li vyvolat on-line či off-line divokou diskusi, začněte mluvit o kojení. Jak je přirozené, jak je skvělé pro upevnění vztahu mezi matkou a dítětem, jak jedině mateřské mléko posiluje dětskou imunitu...

Jestli je kojení tak snadné, proč existuje tolik kojicích pomůcek a laktačních poradkyň? Kojení je snadné teoreticky. Ale prakticky se může pokazit mnoho věcí: nemusí se spustit mléko, prsa nemusejí být vhodná ke kojení, miminko špatně saje apod. Kojení je krásná věc, ale kojící matky rozhodně nejsou víc než ty nekojící. Pravda je jen ta, že dítě jíst musí, a co bude zdrojem mléka, není podstatné.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tvrzení o kojení, které jde samo, už potrápilo hodně žen. Nebuďte další Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

3. Být matkou je nejkrásnější věc na světě

Zkuste vyslovit toto tvrzení před ženou, která si prošla poporodní depresí nebo má bolestivý zánět v prsou, případně před matkou, která se právě po dvouhodinovém uspávaní plíží dětským pokojem a šlápla na lego.

Stát se mámou je velmi těžké. A není nic špatného na tom, říct si, že to není vždy selanka, že vám chybějí doby, kdy dvě hodiny spánku v kuse nebyly utopií a ranní káva nestála ještě v poledne netknutá na lince.

4. Matky jsou spřízněné duše

Můžete si s kamarádkami přísahat, že na společných víkendech se vaším mateřstvím nic nemění, ale brzy zjistíte, že pro spokojené fungování s miminkem je zásadní pravidelný režim a dny bez potomka hned tak nehrozí. Pravda je, že být mámou malého miminka může být docela osamělé, a jste pak rády, když si popovídáte s někým, kdo to má podobně.

Jenže ne každá matka bude vaše krevní skupina! Najít pohodovou mámu nad věcí není totiž snadné. Jedna hodlá kojit do tří let, druhá neustále řeší polohu kyčlí v nosítku, třetí považuje skleničky s příkrmy za toxické a čtvrtá neustále srovnává dovednosti vašich dětí. Že jste všechny matky, rozhodně neznamená, že si budete rozumět. Možná si uvědomíte, že přátelství s bezdětnými kamarádkami je pro vás zdrojem energie.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

A vy už jako papáte takhle všechno jo? Není trochu brzo? Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

5. Říct si o pomoc je slabost

V prvních týdnech po porodu se budete možná vy i partner cítit trochu vyjukaní a dost vyčerpaní a možná byste ocenili, kdyby vám někdo uvařil jídlo nebo třeba vyvenčil psa. I později mějte na paměti, že výchova dítěte není úkol jen pro mámu. Dítě potřebuje svoji smečku: tátu, prarodiče, tety a strejdy. Jestli mají zájem, rozhodně jim nebraňte, a pokud cítíte, že jsou některé dny náročnější než jiné, ozvěte se a bez výčitek si řekněte o pomoc.

Rozhodně ale svou žádost nezačínejte větou „Miluju své dítě nade vše, ale …“! Výčitky nejsou namístě. Být mámou je práce na plný úvazek, ten ale obvykle mívá osm hodin, není tedy důvod, proč váš by měl být celodenní.

6. Mít vlastní potřeby = šidit dítě

Zdá se, že mnozí vnímají mateřství jako nejvíc bohulibou činnost, která by měla ženu činit naprosto šťastnou, naplněnou a dávat jejímu životu smysl. A jsou schopní tvrdit, že když se máma dítěti nevěnuje nonstop, tak ho zanedbává.

Je to přesně naopak! I vám brzy dojde, že neudělat si čas na sebe znamená nechat se mateřstvím úplně pohltit, ztratit sama sebe. Ale žena přece není jen máma. Je i partnerka, kamarádka, dcera a občas chce být docela jednoduše sama. Nabrat energii, mluvit jen s dospělými, naučit se něco nového. Bez výčitek si to dopřejte.

Související témata:

Načítám