Hlavní obsah

Proč mají novorozenci tolik pupínků a škytavku? 10 normálních věcí, které ale překvapí každé rodiče

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děje se to zas a znovu. Novopečení rodiče si načtou spoustu informací, jak se starat o miminko a jak dítě začít co nejdříve rozvíjet pomocí všemožných podnětů. A pak je potomek zaskočí něčím, o čem jim nikdo neřekl. A přitom o nic nejde!

Článek

Jsou roztomilí, krásně voní, ale také mají na těle divné skvrny, loupe se jim kůže, vydávají zvláštní zvuky a divně sebou škubou. Čeho všeho se u novorozenců neděsit a co je docela normální?

1. Proč mají modré ruce a nohy 

Modré končetiny se objevují jen den dva po narození – tedy hned v porodnici, říká se tomu novorozenecká akrocyanóza a jde o důsledek horšího prokrvení okrajových částí těla. Neznamená to ovšem, že by dětem byla zima, a proto není třeba je kvůli tomu balit do dalších vrstev oblečení.

2. Proč mají tolik pupínků

U malých miminek se často objevují různé pupínky a vyrážky. „Tenká kůže novorozence snadno reaguje na různé podněty tvorbou puchýřů,“ vysvětluje dermatoložka Stanislava Polášková. Obvykle jde o novorozenecké akné, což je zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů. Vzniká jako reakce na matčiny hormony, které se do těla dítěte dostaly ještě před porodem skrz placentu. Obvykle samo vymizí během prvních šesti týdnů života, používání kosmetiky a mastiček může stav spíš zhoršit.

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Novorozenci se musejí adaptovat na život na vzduchu. Do porodu žili v plodové vodě a kůže na zásadní změnu často reaguje vyrážkou a podrážděnímFoto: kryzhov, Shutterstock.com

3. Proč se jim tolik loupe kůže

Rodiče mohou zaskočit prosvítající drobné cévy a samozřejmě také loupající se kůže – pokožka se musí po měsících v plodové vodě přizpůsobit životu na suchu, a proto se olupuje. V děloze o kůži plodu pečuje bílý mázek, což je ochranná vrstva, která pak po narození pokožku hydratuje a chrání před bakteriemi.

4. Proč sebou tak škubou a šilhají

U novorozenců jsou trhavé pohyby normální – rozhodí rukama nebo trhnou celý tělem, když se leknou. Škubou sebou i ze spaní. Je to projev nezralé nervové soustavy a ve výrazné podobě mizí už po pár dnech. Horší by bylo, kdyby sebou škubali delší dobu a rytmicky, kdyby trhavé pohyby pokračovaly, když například chytnete ruku či nohu dítěte nebo kdyby se přidalo koulení očima. Normální také je, že novorozenec občas šilhá a kouká každým okem trochu jinam. Ovšem pokud miminko zašilhá ještě po 6. měsíci věku, je čas navštívit očního lékaře.

5. Proč pořád škytají?

Dělali to v děloze, dělají to i po narození. Časem budou škytat méně a méně. Je běžné, že novorozenci častěji škytají v době po krmení, protože tehdy se spíš podráždí brániční nervy, a to vyvolá škytavku. Zvláště pak, když je dítě hltavé a polyká i vzduch. Někdy může pomoci, když mu jemně fouknete do obličeje a ono na to zareaguje změnou rytmu dýchání.

6. Proč vydávají při spánku divné zvuky

Je to v pořádku, děti se adaptují na vnější prostředí, jejich dýchací soustava se čistí. Novorozenci rovněž poměrně často kýchají, zvláště ty narozené císařským řezem, protože mají v nose různé drobky (zbytky tkání z dělohy), které se nevytlačily během putování porodními cestami. Nenechte se zaskočit ani tím, že potomek bez příčiny střídá pomalejší a zrychlené dýchání.

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

I velký a zdravý novorozenec působí křehce a zranitelně, ale nebojte se – je to odolný organismusFoto: kryzhov, Shutterstock.com

7. Proč mají chlapci velká varlata

Neděste se. Větší varlata jsou důsledkem nahromaděné tekutiny. Říká se tomu vodní kýla neboli hydrokéla a trpí jí jedno až dvě procenta chlapců. Vznikne, když se po sestupu varlat do šourku úplně neuzavře otvor mezi šourkem a břišní dutinou a malé množství tekutiny z břicha přitéká k varlatům. Nejedná se o nic vážného a ve většině případů se stav upraví do jednoho roku věku.

8. Proč dívky krvácejí z vaginy?

Vaginální krvácení je u novorozených dívek velmi časté, mohou za ně mateřské hormony, stejně jako za případný výtok. Obojí je neškodné, normální a za pár dní to zmizí.

9. Proč mají zvětšená prsa

Kolem čtvrtého dne nebo i později se u holčiček a chlapečků může vyskytnout zduření prsních žláz. „Je to reakce na pokles mateřských hormonů v krvi novorozence po oddělení dítěte od matky,“ upozorňuje dětský lékař Martin Gregora na webu Porodnice. Není třeba s tím nic dělat, zmizí to samo.

10. Proč mají v plence cihlové skvrny

Sice mohou připomínat krev, ale jde o krystaly kyseliny močové a s krví nemají nic společného. Objevují se v prvních dnech, nejvýše týdnech po porodu, pak mizí. Pokud se objeví u starších kojenců, může jít o projev nedostatku tekutin.

Související témata:

Načítám