Hlavní obsah

Poporodní deprese a blues: Slavné ženy, které promluvily o tom, že na začátku to není tak báječné

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození dítěte je jako dar z nebes. Jenže příchod nového člena rodiny může být spojený i se slzami a pocity, že být matkou nezvládnete. Na vině jsou i hormony, jejichž zběsilá jízda může vyústit až v poporodní depresi. Které slavné ženy o ní promluvily?

Článek

Podle Národního ústavu duševního zdraví se nějaká forma poporodní deprese (od narození do jednoho roku dítěte) nevyhne v průměru každé šesté matce. Větší sklony k ní mají ženy, které se už v minulosti potýkaly s depresí či mají úzkostnou povahu, zažívají během těhotenství výrazné stresové situace (rozchod, úmrtí v rodině), ale postihnout může i ženu psychicky odolnou. Nástup nemusí být hned znát, ale může být pozvolný a přijít i několik měsíců po porodu. U mírnějšího průběhu se nemusí nasazovat medikace, stačí zapojit do práce víc lidí a někomu se svěřit. U těžších forem je medikace žádoucí. Tyto slavné dámy o svých nepříjemných stavech veřejně promluvily, aby dodaly ostatním maminkám odvahu vyhledat pomoc a ujistily je, že bude líp.

Hayden Panettiere (32)

O svém stavu po porodu dcery promluvila i tato americká herečka, známá například ze seriálu Nashville (2012–2018). Poporodní deprese ji sužovaly v roce 2014. Několik měsíců je tajila, což zpětně nikomu nedoporučuje. Prý kolem sebe cítila jen temnotu a nemohla si vzpomenout, kdy byla naposledy šťastná. Pomohla jí až psychoterapie.

Věc má ale zvláštní dohru. Dnes osmiletou dceru poslala ve čtyřech letech, kvůli své závislosti na alkoholu, za jejím otcem – bývalým boxerem, dnes starostou Kyjeva Vladimirem Kličkem – na Ukrajinu. Herečka uvedla, že to bylo nejtěžší rozhodnutí jejího života, ale zároveň nejlepší věc, jakou mohla pro svou dceru udělat. Podle svých slov ji často navštěvuje a mají skvělý vztah. Po začátku ruské invaze uvedla, že dcera už se v zemi nezdržuje a je v bezpečí. Kde se nachází, neprozradila.

Foto: Profimedia.cz

Dceru vychovává otec, ukrajinský politik Vladimir KličkoFoto: Profimedia.cz

Lucie Kovandová (28)

S tím, že trpěla lehčí formou poporodních depresí, se veřejnosti svěřila také tato česká modelka. U té se pocity silné úzkosti začaly projevovat pokaždé, když měla s novorozeným synem zůstat sama. Kvůli stresu a tomu, že málo jedla, dokonce přišla o mléko. Velkou oporu našla nejen v partnerovi, ale také v rodině, která jí byla neustále na blízku. Po dvou měsících (na svém Instagramu píše, že užívala kapky proti úzkosti) strach zmizel stejně rychle, jako se objevil. A modelka si začala vymodlené mateřství konečně užívat.

Foto: Profimedia.cz

Modelka se bála, že péči o miminko sama nezvládneFoto: Profimedia.cz

Adele (34)

Britská zpěvačka je matkou devítiletého syna a prohlašuje, že u jednoho dítěte také zůstane. Důvodem jsou poporodní deprese, kterými na začátku mateřství trpěla, a kvůli kterým se bojí mít druhé dítě. Péči o syna prý nezvládala, a dokonce ji nenáviděla, i přesto se ale zároveň snažila být dokonalou matkou. Neměla proto žádný čas pro sebe. Ulevilo se jí, když se svěřila ženám, které měly taky doma novorozence, a ona zjistila, že mají často podobné pocity. Také si vyhradila jedno odpoledne v týdnu jen pro sebe a své potřeby.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka po svých zkušenostech usoudila, že jedno dítě stačíFoto: Profimedia.cz

Chrissy Teigen (36)

Pocity zoufalství a beznaděje potkaly i tuto americkou modelku, a to v roce 2016, když přivedla na svět své první dítě. Prý sama sebe doslova nenáviděla. Během měsíce zhubla všechna poporodní kila, protože přišla o chuť k jídlu. V eseji pro magazín Glamour se rozepsala, že cítila nejen psychickou, ale i fyzickou bolest. Celý den třeba strávila na gauči, bolela ji záda, ramena i zápěstí. Téměř nevycházela z domu a většinu času jen plakala. Diagnóza zněla jasně – poporodní deprese, až teprve antidepresiva jí konečně pomohla si mateřství užívat. Dnes má děti dvě a nedávno prozradila, že je znovu těhotná.

Foto: Profimedia.cz

Modelku zaskočilo, že po porodu necítila euforii, ale smutekFoto: Profimedia.cz

Pavla Vitázková (43)

Zvyknout si na roli matky nebylo jednoduché ani pro tuto pro českou herečku. Netrpěla vážnou poporodní depresí, ale dva měsíce po narození dcery zažívala takzvané poporodní blues, tedy období plačtivosti, smutku a podobných pocitů. Nejvíce na ni dolehlo uvědomění si, že si neoddechne a že starosti kolem dítěte jsou tu už napořád. Nedostatek odpočinku se projevil i na její postavě, záhy byla o pětatřicet kilo lehčí. Smutné stavy nakonec odezněly samy.

Foto: Profimedia.cz

Přestože herečka v těhotenství hodně přibrala, po porodu rychle všechno shodila, a ještě víc Foto: Profimedia.cz

Alanis Morissette (48)

Kanadsko-americká zpěvačka, která se v minulosti potýkala s anorexií i bulimií, měla v anamnéze psychické problémy ještě před tím, než se stala rodičem. Poporodní deprese se u ní rozjely po porodu všech tří potomků. Pokaždé se prý cítila jako pokrytá dehtem, který jí znemožňoval volně dýchat. Vždy si ale přála tři děti, a tak byla touha po mateřství silnější než obavy z toho, že zase udeří beznaděj. Nakonec jí pomohly léky. Nejprve je odmítala, ale pak přiznala, že ji udržely naživu v tom nejhorším období. Byla to také obrovská zkouška pro její manželství, které se kvůli tomu několikrát málem rozpadlo, ale nakonec vydrželo.

Foto: Profimedia.cz

Depresivními stavy trpěla zpěvačka už před narozením dětíFoto: Profimedia.cz

Tereza Fajksová (33)

Ne zrovna sluníčkové období prožívala po prvním porodu také tato česká modelka, Miss Earth 2012 a maminka dvou dětí. Poté, co přišla na svět její dnes tříletá dcera, cloumaly s novopečenou maminkou hormony a dostavily se depresivní stavy. Když se v porodnici zotavovala z císařského řezu, raději dala dítě sestřičkám, protože se bála, že se o něj nedokáže postarat. Byla skleslá, nic ji nebavilo a samu sebe nepoznávala. Nejvíc jí prý pomohla rodina a vědomí, že jde o hormony a že tyto stavy odezní, což se i stalo.

Foto: Profimedia.cz

Na poporodní depresi upozornila modelku její maminka, když se jí svěřila, jaké pocity zažíváFoto: Profimedia.cz

Drew Barrymore (47)

Americkou herečku zaskočily deprese až po narození druhého potomka. „Bylo to jako žít pod černým mrakem, a to dlouhých šest měsíců. Zpětně jsem ale ráda – naučilo mě to žít v přítomném okamžiku a neklást na sebe tak vysoké nároky,“ uvedla později v jednom z rozhovorů.

Zatímco dříve se nechávala pohltit pracovními záležitostmi, poporodní deprese ji naučily balancovat mezi soukromím a prací.

Foto: Profimedia.cz

Drew Barrymore poporodní deprese naučily, že nemusí být dokonaláFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám