Hlavní obsah

Podvedl mě v těhotenství. Neumím mu odpustit, ale také nechci rozbít rodinu

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco vy v břiše vláčíte malého vetřelce, opuchají vám nohy a v jednom kuse vás pálí žáha, jinými slovy pečujete o vaše společné, byť ještě nenarozené dítě, on si našel bokovku a užívá si. Pokud mu na ni nepřijdete, jako by se nic nestalo. Co ale dělat, když nevěru odhalíte? Na to se zeptala čtenářka Iveta (26) našeho muže Ondřeje Frunce.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Otázka

Před čtrnácti dny jsem porodila. A od té doby nevím, jestli se mám rozvést, nebo zůstat. Seznámili jsme se s manželem před pěti lety a celou tu dobu se milujeme, aspoň jsem v to věřila. Před časem, ze začátku mého těhotenství, si ale můj muž, který pracuje jako tlumočník a v životě nepotřebovala ani vlastní kancelář, natož sekretářku, obojí pořídil. Trávil tam s ní čím dál víc času. Jednou jsem byla pozvána jeho obchodními partnery na společenskou večeři. Přišla tam i ta jeho sekretářka. Seděla vedle něj a rozhodně se nechovala jako jeho podřízená. Sahala mu na kalhoty, když mu upadlo sousto, smála se všemu, co řekl, jako blázen, a mě ignorovala. Moje podezření, že s ní něco má, sílilo. Nakonec se, přestože jsme na tom byli domluveni, neukázal ani u porodu. Jela jsem domů taxíkem a on přišel domů až nad ránem s tím, že to s kamarády slavil, přitom na to měl čtyři dny, kdy jsem byla s malým v nemocnici. Nechci mu lézt do mobilu, ale o jeho paralelním vztahu jsem přesvědčena. Co byste dělal vy, kdybyste byl já, a měl čerstvé miminko?

Odpověď

Musím říct, že situace kterou popisujete není jednoduchá a přeji vám mnoho sil. Vidíme to, bohužel, poměrně často, že se manželství někdy rozpadají v období kolem příchodu dítěte. Zdá se, že je složité srovnat se s novou životní fází. Teď jste v šestinedělí. To je velice citlivé období. A bylo by potřeba aby o vás někdo dobře pečoval.

Jaké jste měla z otěhotnění původně pocity? Měla jste radost? Těhotenství je jedno z nejkouzelnějších, ale i velice náročných životních zkušeností. Jaké bylo to vaše? Stejně tak porod - může být jednoduchý a krásný, nebo těžký a hodně nepříjemný. Jak jste to všechno prožívala?

Že vás manžel, i přes dohodu, nepřišel k porodu podpořit a nechal vás na všechno samotnou, včetně cesty domů, se mě opravdu hluboce dotýká. Hned jsem v duchu použil celou řadu sprostých slov. Asi všichni zde cítíme zklamání a nespravedlnost.

Co to ve vás vyvolalo? Jak celou situaci prožíváte? Co si o ní myslíte? Zlobíte se? Jste smutná? Ono v podstatě není důležité, co si o tom myslím já. Každý máme jinou rodinnou zkušenost, jinou odolnost a představu, co je vztah a jak funguje láska. A vy budete muset hledat, co je dobré jen a jen pro vás. Pečuje o vás partner aspoň teď? Pomáhá vám? Pokud ne, můžete si najít zázemí jinde, například u rodičů nebo přátel?

Nejlepší je o všem si promluvit. Víc celou situaci pochopit než se jen domnívat. Konfrontovat ho s vašimi pocity. Zmínit mu, o co stojíte, co potřebujete. On je druhý rodič a má půlku zodpovědnosti za vaše děťátko, ať chce nebo ne. Už jste v tom spolu napořád. Pak můžete hledat, co pro sebe chcete a co si přejete, ale základ je promluvit si s partnerem. Přeju vám mnoho sil.

Reklama

Načítám